≫ 

Zagreb rešio da raskrsti s Titom definitivno: Menja ime čuvenog Trga

U Zagrebu se prošle nedelje na Trgu maršala Tita okupilo nekoliko stotina građana, kako bi poslali poruku da se tom trgu ne sme menjati ime

  • 10

Na prvoj sednici Skupštine predložiću da se ovaj trg zove Trg Republike Hrvatske - rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić okupljenima ispred Muzičke akademije na Trgu maršala Tita.

Zagreb: Protest protiv promene imena Trga maršala Tita

Podsetio je pritom na Matoševe stihove "Dok je srca, biće i Kroacije" kazavši "Dok je Trga Republike Hrvatske, biće Hrvatske".

Hoće li Milan Bandić promeniti ime Trga maršala Tita pitanje je koje već duže vreme kopka hrvatsku javnost.

Odgovor bi na njega zagrebački gradonačelnik mogao dati danas u 18 sati za kada je najavljena konferencija za novinare.

Ispred Muzičke akademije koja se nalazi na Trgu maršala Tita Milan Bandić će, kako su iz njegove kancelarije najavili, prezentovati predlog novog imena najlepšeg i najvažnijeg zagrebačkog trga.

O pitanju promene imena trga moglo bi zavisiti sastavljanje većine u Zagrebačkoj skupštini budući da su zastupnici Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović promenu imena Trga maršala Tita naveli kao preduslov za podršku potencijalnoj Bandićevoj većini.

Foto: Wikipedia/Suradnik13 Foto: Wikipedia/Suradnik13

Za sada su se kao najčešća nova imena za Trg maršala Tita spominjali Kazališni i Sveučilišni trg, kao i Trg Republike Hrvatske.

U Zagrebu se prošle nedelje na Trgu maršala Tita okupilo nekoliko stotina građana, kako bi poslali poruku da se tom trgu ne sme menjati ime.

Okupljanje je organizovala antifašistička liga RH, kao i veći broj organizacija civilnog društva i nekih političkih stranaka.

- Verujem da svi znamo danas da postoje linije s kojih se ne ide i postoje crte s kojih se ne uzmiče. Ta je crta danas ovaj Trg koji ime maršala Tita nosi to ime 71 godinu i nosiće ga barem još 10 puta toliko - rekla je tada u ime okupljenih umetnika pozorišna redateljka Snježana Banović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teslina naslednica

    27. jun 2017 | 13:46

    Lepo je to sto ste se odrekli Tita, sada jos Istru i Dalmaciju posteno vratite Italijanima i tako ce se u Hrvatskoj zatrti i poslednji tragovi Titovog postojanja.

  • Hrvat

    27. jun 2017 | 08:34

    sta ce nam ime zlocinca

  • VAN

    27. jun 2017 | 07:07

    Kad spomen kuća u Kumrovcu više ne bude postojsla itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA