Evo šta bi trebalo, a šta nikako ne smete da radite kada su velike vrućine

Ledena voda će vas samo još više zagrejati

  • 0

Leto je došlo, a sa njim i uživanje na suncu, ali i borba sa veoma visokim temperaturama. Kako meteorolozi najavljuju, narednih dana u Srbiji, ali i meseci, očekuju nas tropske vrućine koje nekima veoma teško padaju.

Sunce nemilosrdno prži: Danas temperature i do 37 stepeni

Hitna pomoć je već počela da dobija pozive hroničnih bolesnika zbog raznih zdravstvenih smetnji. Kako vreme odmiče, verujemo da će ih biti sve više i više.

Tim povodom, evo na koje načine možete da se rashladite, a šta nikako ne bi trebalo da radite.

LEDENA VODA

Nikako ne bi trebalo da pijete ledenu vodu, jer će vas ona samo još više ugrejati. Iako vam to ne zvuči logično, ali telo se bori s proizvodnjom još više energije kako bi unesenu temperaturu tečnosti prilagodio temperaturi tela. Zato treba pita mlaku vodu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

GAZIRANA PIĆA

Gazirana pića podstiču gubitak tečnosti iz organizma, u ta pića se ubrajaju se alkohol, sve vrste kafe i gazirani napici. Zamenite ih domaćim čajem. Tokom dana bolje napraviti sok od limuna, sa malo šećera, jer limunada deluje osvežavajuće.

VENTILATOR I VODA

Ako u stanu nemate klima uređaj, možete se rashladiti i pomoću ventilatora. Prvi i osnovni savet je da se što više sunčevog svetla i toplote zadrži van stana i to tako što se tokom dana drže prozori zatvorenim, uz obavezno spuštanje roletni, navodi Blic.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

TUŠ

Osveženje tela moguće je čestim tuširanjem, ali ne hladnom vodom. Na taj način organizam se trenutno ohladi, ali nakon toga počinje sve više da se znoji. Zato je bolje tuširati se mlakom vodom.

- Da bi se što bolje regulisala temperatura tela, nakon tuširanja mlakom vodom, telo treba dobro obrisati peškirom. Ukoliko se ne obrišemo dobro, povećava se vlaga i samim tim ne dolazi do odavanja viška toplote - savetuje za Blic dr Dimitrijević.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

HRANA

Ako niste znali, postoji hrana koja hladi organizam i ona koja je zagreva. Pa tako meso, mesne prerađevine spadaju u onu hranu koja zagreva. Sa druge strane voće, posebno lubenice, južno voće, dinje, šljive i jabuke su hrana koja hladi i osvežava. Od povrća tu se ubrajaju paradajz, kupus salata, paprika. Pored sladoleda, namirnice koje hlade su i mleko, jogurt i kiselo mleko.

- I lubenica spada u diuretike, ali kada je hlada dobra je za rashlađivanje tela. Međutim, u toplom danima preporučljivo je unositi što više tečnosti, a lubenica ima 95 odsto vode, jer samim tim i pospešujemo rad bubrega - kaže dr Dimitrijević za Blic.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ODEĆA

Tamnu odeću treba izbegavati, jer ona upija toplotu. Po vrućini je najbolje hodati u otvorenim sandalama da se noge ne bi znojile i otekle.

Stručnjaci ukazuju da tokom leta modne detalje treba birati oprezno, jer se metalne narukvice i ogrlice lako zagrevaju, a potom tu toplinu telo apsorbuje i teško se hladi.

Leti je najbolje spavati na tankoj svilenoj posteljini koja koži omogućava da diše, a pošto ima prirodna hipoalergenska svojstva, odličan je izbor za sve koji imaju problem s osipom od vrućine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA