≫ 

Amerikanci prodali Tajvanu oružje vredno 1,3 milijardi dolara: Kinezi pobesneli!

"Sankcije protiv kineskih kompanija, a posebno prodaja oružja Tajvanu, sigurno će podreti međusobno poverenje"

  • 3

Nedavne akcije SAD, koje uključuju prodaju oružja Tajvanu i nametanje sankcija nekim kineskim kompanijama, pokvariće bilateralne odnose i biće u suprotnosti sa duhom sastanka između predsednika SAD Donalda Trampa i predsednika Kine Si Ðinpinga planiranog za april, izjavio je kineski ambasador u Vašingtonu Cui Tijankaj.

Tramp promenio mišljenje: Sada želi saradnju sa Kinom, poslao pismo Si Đinpingu

- I sve ove akcije - sankcije protiv kineskih kompanija, a posebno prodaja oružja Tajvanu - sigurno će podreti međusobno poverenje između dve strane i one se suprotstavljaju duhu samita u Mar-a Largu - izjavio je on obraćajući se novinarima na prijemu ambasade u Vašingtonu.

Kako je ranije preneo AFP, administracija američkog predsednika Donalda Trampa odobrila je prodaju oružja Tajvanu vrednu 1,3 milijarde dolara, saopštio je jedan američki zvaničnik. Kako je agencija ranije prenela, zvanični Peking Tajvan smatra svojom otcepljenom provincijom.

Zvaničnik je naveo da "neće biti promene u dugogodišnjoj americkoj politici Jedne Kine", što je, kako navodi Peking, preduslov za očuvanje odnosa.

Objava o prodaji oružja dolazi u osetljivom trenutku po SAD i Kinu, dok predsednik Tramp nastoji da uspostavi partnerstvo oko trgovinskih nesuglasica i napora da se suzbije nuklearni program Severne Koreje, navodi AFP.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ckoc

    30. jun 2017 | 10:55

    Tramp je bespomocna neznalica i sibicar koji pokusava da se odrzi na povrsini zahvaljujuci klasicnim kompromisima sa korporativnom bagrom, vojnim kompleksom i sluzbama umesto da uvede sistemske promene. Zapamtite ledeni izraz lica Kineskog predsednika, sve je pitanje vremena...

  • Kinezofil

    30. jun 2017 | 11:34

    Kina je najjaca ekonomija sveta.Mislim da se nije potresla oko ovoga.

  • Kami

    1. jul 2017 | 23:27

    Detlic je pravi cardzija i prevarant a dokle ce tako ? Videcemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA