Dobra vest za sve: Banka mora da vam vrati deo novca za kredit, evo i zbog čega!

"Određivanje visine naknade u procentualnom iznosu od vrednosti kredita u praksi dovodi do toga da za istovrsni bankarski proizvod, odnosno uslugu, korisnici plaćaju naknadu različite visine (pri čemu banka zapravo ima potpuno iste troškove)", kažu u "Efektivi"

  • 11

NBS je ovih dana uputila dopis bankama, a koji se tiče njihove naplate naknade i troškova realizacije kredita. Tamo, kako tvrde u udruženju "Efektiva", stoji da je naplata ovih troškova u procentualnom iznosu od odobrenog kredita nezakonita.

Šta će biti s kreditima u švajcarcima: Ako se donese pogrešna odluka, posledice mogu snositi građani cele zemlje

Za kredit za stan od 150.000 švajcaraca, moraju da vrate 400.000, ili ostaju na ulici!

Udruženje se poziva na poslednji pasus dopisa u kome stoji: "Molimo vas da u narednom periodu razmotrite potrebu usklađivanja unutrašnjih akata kojima se uređuju naknade i troškovi kako bi ste u tom smislu obezbedili zaključivanje i primenu ugovora o kreditima u skladu sa propisima…", što smatraju eksplicitnom potvrdom toga da dosadašnja praksa banaka o naplati ovih troškova nije bila u skladu sa propisima.

Kako dalje dodaju, ova vrsta naplate ne predstavlja realan trošak koji banke imaju, već dodatnu zaradu banaka, suprotnu članu 1065 ZOO.

Foto: Profimedia, Printskrin: kreditnibiro.com Foto: Profimedia, Printskrin: kreditnibiro.com

"Određivanje visine naknade u procentualnom iznosu od vrednosti kredita u praksi dovodi do toga da za istovrsni bankarski proizvod, odnosno uslugu, korisnici plaćaju naknadu različite visine (pri čemu banka zapravo ima potpuno iste troškove, što znači da visina naknade ne predstavlja odraz stvarnih troškova pružanja usluge", ističu u "Efektivi".

Zbog svega ovoga smatraju da su banke nezakonito 15 godina unazad naplaćivale ove troškove i pozivaju građane da ove troškove naplate sudskim putem jer sada imaju "zakon na svojoj strani".

U Udruženju banaka Srbije i još dve banke su potvrdili da su dobili dopis, ali da još ne znaju kako će da deluju. Pretpostavljaju da će biti održan sastanak na nivou Upravnog odbora u UBS gde će odlučiti o daljim konkretnim merama.

Daljinac baner

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jugos

    10. jul 2017 | 21:12

    E od ovog nece biti nista.

  • J

    10. jul 2017 | 21:07

    Bas da vidim sta ce biti!

  • Ocajno pero

    10. jul 2017 | 22:25

    Kada bi se stvarno nasi sudovi udubili u POKVARENE UGOVORE BANAKA mislim da bi se mnogo novca koji je ukraden ali bukvalno treba biti vracen. Kada bi jos dalje isli oni na sve to vam obracunaju i kamatu, a pidkradu drzavu, jer ne plate PDV i profit na dobit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA