SLUČAJ "TATON": USS odbacio žalbu odbeglog navijača Partizana

Ustavni sud Srbije odbacio je ustavnu žalbu odbeglog navijača Partizana Dejana Puzigaće, osuđenog na 14 godina zatvora u slučaju "Taton", koju je advokat Svetozar Vujačić podneo u februaru zbog kršenja niza zakonskih prava

  • 1

Ustavni sud Srbije odbacio je ustavnu žalbu koju mu je podneo branilac odbeglog navijača Partizana Dejana Puzigaće, osuđenog na 14 godina zatvora u slučaju "Taton".

Žalba koju je advokat Svetozar Vujačić podneo u februaru zbog kršenja niza zakonskih prava, odbačena je iz procesnih razloga jer mu Puzigaća, koji je u beksvu već tri godine, nije lično potpisao specijalno punomoćje i overio ga u sudu, što je neophodno za podnošenje ustavne žalbe.

- To je, umesto njega, učinio otac Žarko, koji kao ni ja, ne zna gde mu je sin - rekao je Vujačić.

Advokat je zaključio da je odluka o odbacivanju žalbe posledica rigidnog tumačenja zakona, kao i da to znači da optuženi u bekstvu nemaju pravo na Ustavnu žalbu.

Ustavnim žalbama odbrana je mahom tražila ukidanje presuda Višeg i Apelacionog suda jer nisu cenili sve dokaze u postupku.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Bris Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Branioci osuđenih podneli su 30. avgusta Višem sudu u Beogradu predlog za ponavljanje krivičnog postupka, ali o njemu još nije odlučeno.

Ukoliko tročlano vanraspravno sudsko veće tog suda usvoji zahtev, postupak će biti ponovljen kod svih 14 navijača Partizana koji su učestvovali u masovnoj tuči na Obilićevom vencu 17. septembra 2008, kada je na smrt pretučen Taton - navijač francuskog Tuluza.

Ponavljanje postupka traži se jer sudovi, ni prvostepeni (Viši sud u Beogradu) niti apelacioni, nisu kao dokaz cenili izjavu radnika obezbeđenja u garaži na Obilićevom vencu, kao ni transkript telefonskog poziva prolaznice, koja je Hitnoj pomoći prijavila da je Taton pao preko ograde, odnosno da nije bačen.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • banbus

    14. septembar 2012 | 21:27

    Nijedna "demokratska" televizija ne zeli da prikaze sjajan film Borisa Malagurskog "Pretpostavka pravde" jer bi neki osudjeni morali odmah na slobodu, a neki politicari, tuzioci i sudije na njihovo mesto u zatvor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA