ŽRTVE DROGE SVE MLAĐE: Crnogorke na heroinu još u osnovnoj školi!

Dve devojke koje su se lečile u NVO "4 Life" su redovno koristile heroin u osmom razredu osnovne škole. Od 1.300 registrovanih zavisnika/ca, koji su u Centru za mentalno zdravlje potražili pomoć, svaka šesta je žena - kaže Saša Mijović, direktor NVO "4 Life"

  • 1

Saša Mijović, direktor NVO "4 Life", iz Podgorice obelodanio je da su dve devojke koje su se lečile u ovoj ustanovi redovno koristile heroin u osmom razredu osnovne škole! On je ujedno pozvao državne organe u Crnoj Gori da ova zemlja hitno mora da dobije Centar za lečenje žena zavisnica od droga.

Nevladina organizacija "4 Life" pozvala je predsednika Vlade Igora Lukšića i ministra rada i socijalnog rada Suada Numanovića da pri planiranju budžeta za 2013. godinu predvide sredstva za izgradnju i osnivanje Centra za lečenje žena zavisnica od droga.

Iz te NVO saopštili su da u Crnoj Gori ne postoji mesto u kome se žene zavisnice od droga mogu lečiti, što predstavlja grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i diskriminaciju žena.

- U svetu je ta pojava poznata kao 'custodial violence', tj. nasilje države nad ženom. Na taj način se direktno krši Ustav Crne Gore kojim je svim građanima zagarantovano pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu -  navodi se u saopštenju koje potpisuje Saša Mijović, direktor NVO "4 Life".

Prema podacima te NVO, 17 odsto osoba koje su potražile njihovu pomoć su žene.

- Posebno zabrinjava činjenica da u sve mlađim uzrastima počinju koristiti droge. Dve devojke koje su se lečile u NVO "4 Life" su redovno koristile heroin u osmom razredu osnovne škole. Takođe, da zabrinjavajuće veliki broj žena koristi droge potvrđuje i podatak iz Centra za mentalno zdravlje Podgorica. Od 1.300 registrovanih zavisnika/ca koji su u Centru za mentalno zdravlje potražili pomoć, svaka šesta je žena -  navodi Mijović.

(I. M. / Izvor: Vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anonymous - * Ne samo tanke,nego i debele grane donose rod *

    19. septembar 2012 | 17:20

    Sa svima Bog jeste medju nama.Ono sto treba,probuditi usnule roditelje u zivotima svoje dece.Ne izgubljeni,profesionalni,strucni,bez podmicivanja zaposleni,probudjeni u svom poslu,izmedju ostalih moraju biti i : vaspitaci,ucitelji,veroucitelji,nastavnici,sektasi,profesori,sekretari,pedagozi,direktori,ministri prosvete i drugi.Svako dete,na prvom mestu jeste Bogom darovano i dato,na drugom mestu to isto dete jeste nase dete.Svakom detetu Bog jeste podario i dao najmanje jedan talenat za cega je takvo dete nadareno.Prosvetni radnik mora biti toliko profesionalan da primeti i uoci takav talenat u detetu,da bi takvo dete usmerio u takvom pravcu za cega je takvo dete i nadareno.E sad,ako ne dodje do probudjenja,i ako prosvetni radnik ne primeti,i ne uoci odredjeni Boziji dar u detetu,i ne usmeri dete u pravcu za cega je odredjeno dete nadareno,takvo dete sa lakocom,ne mora da znaci,danas ili sutra,uzece cigaru i postace nikotinski ovisnik,takvo dete,malo po malo,postace ne sigurno u sebe po svim poljima,takvo dete poce ce da konzumira alkohol u ogromnim kolicinama,takvo dete uzece drogu trazeci izlaz iz svojih ne sigurnosti,trazeci izlaz iz svojih problema i slabosti,jer se takvo dete izgubilo,takvo dete postace ovisnik o drogu i alkohol,takvo dete nece umreti,nego takvo dete ako se Bog ne smiluje i ne sazali,takvo dete u mukama ce crci od droge i alkohola izmedju dvadesete i cetrdesete godine.Kao pojedinac mogu ovoliko,a vi kao zajednica mozete mnogo vise,bolje i preciznije delovati.Mnogi ce nas zvati sektom,kroz Bibliju ovo kaze narodu svom Gospod Bog.Slava Gospodu Isusu.Bog mrzi zlo,volim vas i pozdravljam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA