Oslobođen za paljenje Ambasade SAD, osuđen na godinu zatvora za krađu jakne i rukavica?!

Sudija Milan Londrović je rekao da nema dokaza na osnovu kojih bi pouzdano moglo da se utvrdi da je optuženi Milan Živanović sam ili u grupi učestvovao u paljenju zgrade ambasade 2008. kada je poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada

  • 0

Viši sud u Beogradu oslobodio je Milana Živanovića optužbi za izazivanje opšte opasnosti zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 22. februara 2008. godine.

On je, međutim, osuđen na godinu dana zatvora zbog krađe predmeta iz zgrade ambasade.

Sudija Milan Londrović je rekao da nema dokaza na osnovu kojih bi sud pouzdano mogao da utvrdi da je Živanović sam ili u grupi učestvovao u paljenju zgrade ambasade.

Londrović je rekao da je sud utvrdio da je Živanović tog dana nakon skupa "Kosovo je Srbija" došao do zgrade ambasade, popeo se požarnim stepenicama u zgradu i iz jedne kancelarije ukrao kožnu jaknu u vrednosti od 1.000 dinara, punjač za baterije u vrednosti od 50 dinara i rukavice od 400 dinara, koji su pripadali službeniku ambasade Branislavu Lukiću.

Podsetimo, optužnica protiv Živanovića podignuta je 13. aprila 2009. godine, a suđenje je počelo 4. novembra te godine. U februaru 2011. suđenje je počelo otpočetka zbog promene sudije.

Živanović, student ekonomije, optužen je za učešće u paljenju zgrade ambasade 21. februara 2008. godine, kada je u požaru poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada, kao i za krađu jakne i rukavica službenika ambasade.

Živanović se tereti i da je sa zgrade ambasade skinuo američku zastavu i istakao srpsku.

On je negirao krivicu i naveo da nije izazvao požar niti je kod sebe imao zapaljiva sredstva kada je upao u ambasadu i dodao da je tada bio pod dejstvom alkohola.

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da suđenje traje gotovo tri godine, što nije u skladu sa standardima pravičnog suđenja.

Tužilaštvo je 10. jula podiglo optužnicu za paljenje Ambasade SAD i protiv Dejana Vučkovića, Đorđa Tomina, Nikole Kosanovića, Dušana Sedlara, Aleksandra Ercega, Filipa Backovića, Dragana Marinkova, Mladena Nebrigića, Marka Novitovića, Draženka Nikolića, Milana Dubočanina i Milana Tomasa.

(Telegraf.rs / Beta / foto: Profimedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA