TUŽILAŠTVO U MINHENU: Istraga protiv Dodika i njegovog sina!

Glavno tužilaštvo u Minhenu naložilo pokretanje postupka protiv "Hipo Alpe Adrija banke", Milorada i Igora Dodika zbog više krivičnih dela, falsifikovanja i lažnog prikazivanja podataka u finansijskim i poslovnim izveštajima, a iz kabineta predsednika Republike Srpske demantuju ove navode

  • 1

Tužilaštvo u Minhenu pokreće istragu u slučaju "Hipo Alpe Adrija banke" u Banjaluci, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovog sina Igora Dodika zbog više krivičnih dela.

Kako navodi internet portal SEEbiz.eu, zvanično je potvrđeno da su Milorad Dodik i njegov sin Igor pod istragom nemačkog tužilaštva zbog korupcionaške sprege sa "Hipo bankom" u Banjaluci, ali i zbog tajnog računa Igora Dodika u toj banci u Banjaluci na kojem je, prema imovinskoj kartici iz jula 2010. godine, imao oko 5,4 miliona evra.

Nemačko pravosuđe, kako piše SEEbiz.eu, preuzelo je nadležnost nad ovim slučajem zbog odbijanja procesuiranja u Republici Srpskoj.

Glavno tužilaštvo u Minhenu potvrdilo je, kako se navodi, dopisom od 5. novembra 2012. da je naložilo višem tužilaštvu u tom gradu pokretanje postupka u predmetu prijave protiv "Hipo Alpe Adrija banke", Milorada i Igora Dodika zbog više krivičnih dela, falsifikovanja i lažnog prikazivanja podataka u finansijskim i poslovnim izveštajima i prevare u privrednom poslovanju.

Iz izjava i priznanja službenika banke, kako se dodaje, nesporno proizlazi da su dela činjena voljom uprave banke, te da ona predstavljaju i krivično delo banke kao institucije.

Premda je pravosudni sistem u BiH po podnošenju prijave počeo da rešava ovaj slučaj, politički pritisci su uskoro zaustavili delovanje pravosudnih i policijskih tela u RS, piše sarajevsko "Oslobođenje" i dodaje da je Milorad Dodik uticao na pravosuđe u RS nakon čega je obustavljen proces u slučaju Dodik-Hipo.

Odbijanjem procesuiranja u pravosuđu RS, nemačko pravosuđe je preuzelo nadležnost nad tim slučajem nakon čega su se otvaranjem predmeta pod brojem 2094/ot od 5. novembra ove godine, Milorad i Igor Dodik našli pod nemačkom istragom u aferi "Hipo", piše portal SEEbiz.eu.

Kabinet: Nema istrage protiv Dodika i njegovog sina

Protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovog sina ne vodi se nikakav postupak pred domaćim sudovima i tužilaštvima, a pogotovu ne u Višem tužilaštvu u Minhenu i bilo kom sudu u inostranstvu, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike Srpske.

Na internet portalu SEEbiz. objavljeno je da je tužilaštvo u Minhenu pokrenulo istragu protiv "Hipo Alpe Adrija" banke u Banjaluci, predsednika RS Dodika i njegovog sina Igora zbog više krivičnih dela, među kojima su krivotvorenje, lažno prikazivanje podataka u finansijskim i poslovnim izveštajima, kao i prevare u finansijskom poslovanju.

"Takva smišljeno plasirana neistina", kako se navodi u saopštenju iz Dodikovog kabineta, "pripada arsenalu specijalne propagande koja se vodi protiv Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika uvek kad RS pokaže svoju stabilnost i vitalnost da prevaziđe sve probleme sa kojima se susreće".

"Predsednik RS Milorad Dodik nije učestvovao ni u kakvim aferama, a takve dezinformacije danas plasiraju lažni novinari koji se bave pokušajem ucene i reketa", poručeno je iz kabineta predsednika RS.

U saopštenju se navodi da su oni koji smišljaju diskriminišuće konstrukcije lako mogli da ustanove istinu "pitajući predsednika Dodika ili banke koje se pominju".

Kako se ističe, Dodik je angažovao ekipu međunarodnih advokata koja će ispitati "ko sve stoji iza ovakvih konstrukcija", nakon ćega će protiv njih podneti tužbe za laž, neistinu i pokušaj diskvalifikacije.

"Predsednik Dodik, takođe, poziva i 'Hipo banku', koja se pominje u ovom tekstu, da javno objavi da li on ima račun u toj banci. Tako će se ustanoviti i razotkriti nečasna urota i pokušaj diskvalifikacije predsednika Republike Srpske", naglašeno je u saopštenju Dodika.

Kako je navedeno na portalu SEEbiz. Dodik i njegov sin Igor su pod istragom nemačkog tužilaštva zbog korupcionaške sprege sa "Hipo bankom" u Banjaluci, ali i zbog tajnog računa Igora Dodika u toj banci u Banjaluci, na kojem je, prema imovinskoj kartici iz jula 2010, imao oko 5,4 miliona evra.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    15. novembar 2012 | 13:43

    ne znaju šta će od muke pa nameštaju Srbinu...e moji nemci..trebao vaš je Staljin dokrajciti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA