PRIMIRJE: Hamas predstavio uslove, predstavnik Izraela na putu za Kairo?

Novi sastanak delegacija navodno će početi kasnije večeras, a Hamas je od Egipta tražio da olakša blokadu pojasa Gaze i da obezbedi da Izrael zaustavi ubistva lidera te islamističke organizacije

  • 0

Jedan izraelski zvačnik krenuo je u Kairo da pregovara o prekidu vatre između Hamasa i Izraela. U Kairo je već stigla palestinska delegacija predvođena vođom političkog krila Hamasa Kaledom Mašalom, koja je predstavila svoje uslove za prekid vatre posle četiri dana nasilja, kada je poginulo najmanje 42 Palestinaca i troje Izraelaca.

Drugi kanal izaelske javio je da će sastanak početi kasnije večeras. Navodno, dogovor podržavaju Turska, Katar, Egipat i SAD.

Visoki zvaničnici Hamasa zatražili su od Egipta da olakša blokadu pojasa Gaze i da obezbedi da Izrael zaustavi ubistva lidera te islamističke organizacije. Ti uslovi za prekid vatre predstavljeni su na sastanku egipatske delegacije u Kairu sa palestinskom delegacijom, predvođenom političkim liderom Hamasa Kaledom Mašalom, koji živi u izgnanstvu. Hamas je, takođe, tražio da Egipat otvori sve granične prelaze u pojasu Gaze.

Egipatsku delegaciju predvodio je Rafat Šehata, šef egipatske obaveštajne službe. U međuvremenu se u egipatskoj prestonici sastala i Arapska liga na nivou šefova diplomatija da razmotri nacrt saopštenja u kojem se predlaže da šef te organizacije predvodi delegaciju u poseti Gazi. AL je, takođe, izrazila podršku egipatskim naporima da se uspostavi primirje, rekli su arapski diplomatski izvori.

U međuvremenu je turski premijer, veliki kritičar Izraela, Redžep Tajip Erdogan pohvalo egipatskog predsednika Muhameda Mursija što je opozvao ambasadora Egipta iz Tel Aviva u odgovoru na izraelske napade na pojas Gaze.

Danas je Izrael bombardovao to palestinsko područje više od 300 puta i oborio palestinsku raketu uperenu na Tel Aviv. Svetske agencije prenose da je vojna operacija proširena napadima na štab premijera Ismaila Hanijea iz Hamasa, zgrade policije i čitav niz tunela za krijumčarenje oružja.

Izraelska vlada je sinoć odobrila mobilizaciju do 75.000 rezervista pred moguću invazuju na Gazu i desetine oklopnih vozila nagomilalo se oko granice s tim područjem.

(M. S. / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA