STRAVIČNO: Za godinu dana u porodičnom nasilju ubijeno 27 žena!

- Ove godine u porodičnim svađama u Srbiji ubijeno je 27 žena, a mi ne činimo mnogo da se taj problem reši, više deklarativno pričamo o tome, a suštinski ne radimo ono što bi trebalo - kaže koordinatorka Sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici

  • 3

Koordinatorka Sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević izjavila je da je ove godine u porodičnim svađama u Srbiji ubijeno 27 žena, a ta statistika ukazuje da najdrastičniji oblici nasilja u Srbiji ne jenjavaju.

Na tribini povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Gerontoloskom centru u Jagodini, Stanojević je ukazala "ne činimo mnogo da se ovaj problem reši, više deklarativno pričamo o tome, a suštinski ne radimo ono što bi trebalo".

Vesna Stanojević je naglasila da žene u Srbiji moraju da se osećaju zastićenije i treba da znaju kome da se obrate kada trpe nasilje, a to se može postići zajedničkom saradnjom državnih institucija i svih drugih koji se bave borbom protiv nasilja.

- Poruka za svaku ženu je da ne trpi nasilje i jedini način da se nasilje prekine je da ga prekine žrtva jer ga nasilnik nikad neće prekinuti - kazala je Vesna Stanojević.

Ona je rekla da je, zahvaljujući medijima, nasilje u porodici više nije tabu tema i svaki građanin u Srbiji danas zna šta su Sigurne kuće.

Zaštitnik građana Saša Janković zatražio je da Srbija ratifikuje Konvenciju Saveta Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici i time započne usklađivanje krivičnog zakonodavstva sa standardima u tom dokumentu.

- Državni organi moraju da budu odlučniji, organizovaniji i odgovorniji u suzbijanju nasilja nad ženama. U Srbiji je i dalje izražen manjak saradnje državnih organa i službi u fazama u kojima je nasilje nas ženom moglo da bude predupređeno - ocenio je Janković.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biki

    26. novembar 2012 | 03:53

    Bruko jedna, nemaš ti ni slovo m od muškarca a kamoli nešto drugo! Imaš li majku, ona je žena jel tako? Pa razmisli onda šta pišeš magarčino.

  • vladimir1

    24. novembar 2012 | 16:54

    U porodicnim nasiljima je ubijeno mnogo vise muskaraca, ubio sin oca, otac sina, ubio brat brata, stric sinovca, sinovac strica, itd. Zene nisu "zasticene zivotinje", vec ravnopravan pol sa muskarcima, ili se ja varam, mozda nismo ravnopravni, ne sme da postoji selektivna ravnopravnost?! Ujedno bih pitao ovu "damu", gde je ulagala novac koji je dobijala za tkz. "sigurne kuce, dobila je mnogo novca, a koliko znam postoje samo tri kuce...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA