Izetbegović: Republika Srpska je genocidna tvorevina!

"Nikada se ne sme izgubiti iz vida da je entitet RS nastao agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata i da nema nikakve preduslove za eventualnu samostalnost", rekao je član Predsedništva BiH

  • 6

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je nezadovoljstvo zbog jučerašnje izjave slovačkog predsednika Gašparoviča da su Republika Srpska i BiH kao Češka i Slovačka, i dodao da je RS nastala genocidom.

Izetbegović se sastao u Sarajevu sa ambasadorom Republike Slovačke u BiH Miroslavom Mojžitom i zatražio pojašnjenje jučerašnje izjave slovačkog predsednika Ivana Gašparoviča u Banjaluci, "kojom je uporedio entitet RS i državu BiH sa Češkom i Slovačkom".

Izetbegović je izrazio nezadovoljstvo izjavom predsednika Slovačke Ivana Gašparoviča, ocenivši da je "neprihvatljivo, pravno i politički neodrživo, izjednačavati položaj entiteta RS u BiH s odnosom dve suverene zemlje kao što su Slovačka i Češka".

Naglasio je da se "nikada ne sme izgubiti iz vida da je entitet RS nastao agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata i da nema nikakve pravne, istorijske i moralne preduslove za ostvarenje zahteva za eventualnom samostalnošću".

Izetbegović je istakao da "RS može postojati samo kao deo BiH i da nikada ne može biti ništa više od toga".

Dodao je da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "često daje neutemeljene ocene o tome da se RS može osamostaliti mirnim putem, pa i izjava koju je dao predsednik Ivan Gašparovič može dati pogrešnu sliku o tome kako je to moguće".

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZIVELA REPUBLIKA SRPSKA

    30. novembar 2012 | 07:21

    AKO JE TAKO IZETBEGOVICU ONDA KUPI PRNJE I PRAVAC TURSKOJ ,

  • Duh Sibenka

    1. decembar 2012 | 15:05

    Hrvat san ali san objektivan i mislin i uvik cu reci da je Kosovo Srpsko,ali isto tako pokusajte sami razmislit po tome dali je uredu da je u Hrvatskoj danas Sao Krajina nije niti bi ikad bilo pravedno drzavu nemos dilit kako kome prdne ali Kosovo jest Srpsko...

  • nikola

    29. novembar 2012 | 22:58

    izmetbegovicu, kad moze kosovo, sto da ne moze i RS?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA