SNEŽNA DRAMA: Odblokirana vozila kod Bačke Topole, tenkom uklonjen šleper koji je stvorio kolonu! (VIDEO)

Kolona vozila na autoputu Subotica - Novi Sad bila je dugačka 11 kilometara. Do sada evakuisano 660 građana, uključujući 30 dece. Telefoni za pomoć na putu - 193 i 1985

  • 2

Sva putnička vozila odblokirana su na autoputu kod Bačke Topole, koja su od juče u 15 časova, kada je teretno vozilo bugarske registracije preprečilo put u nameri da pretekne vozilo za čisćenje snega, bili zavejani u koloni i sada su na puta ka odredištima.

Problem su još kamioni koji su sklonjeni na kraj puta, koji se teškom mehanizacijom oslobađaju iz snežnih nanosa

Iako je mehanizacija zimskih službi uspela da probije snežnu blokadu na autoputu Subotica - Beograd kod Bačke Topole i Feketića, zbog velikog broja vozila na toj deonici se večeras ponovo stvaraju velike kolone, izjavio je Tanjugu dežurni u Informativnom centru Zimske službe "Vojvodinaputa" Milan Kiselica.

Zbog snega koji neprekidno pada, kao i jakog vetra koji stvara snežne nanose, danas je najteža situacija u Vojvodini. Najviše padavina bilo je u Bačkoj i zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Kod Bačke Topole kolona vozila na auto-putu bila je dugačka oko 11 kilometara, a autobusi i kombiji iz Novog Sada krenuli su ka koloni kako bi evakuisali žene i decu. Do sada je evakuisano 660 građana, od kojih 30 dece.

Vatrogasne brigade MUP Srbije probili su ogradu autoputa na četiri mesta kako bi zaglavljena vozila, prešla na suprotnu stranu i vratila se u Suboticu.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio hitno angažovanje jedinica Vojske Srbije, ljudstva i mehanizacije kako bi se pomoglo lokalnom stanovništvu u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda. Pripadnici Vojske Srbije guseničarima pokušavaju da prokrče blokadu na auto-putu.

Načelnik Sektora MUP Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je za RTS da su kolone vozila nastale zbog preprečenih kamiona na putevima, koji su onemogućili čišćenje snega.

Marić je rekao da oni koji se zateknu zavejani na putu mogu da pozovu telefon "193" i "1985" i zatraže pomoć dežurnih u vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Evakuisani su putnici "Lastinog" autobusa koji je bio zaglavljen od sinoć od 22 sata u Malom Iđošu. 

Između Kljajićeva i Sivca bila su zavejana tri autobusa, a između Ratkova i Odžaka kolona vozila bila je duga više od pet kilometara. Oko 500 ljudi bilo je zavejano i na putu prema Laliću.

Zbog obilnih snežnih padavina uvedena vanredna situacija u Zrenjaninu, opštinama Sečanj i Žitište.

Ministarstvo saobraćaja donelo je odluku da se prilikom snežnih padavina obustavni teretni saobraćaj na našim putevima.

Prema rečima jednog od vozača, kome je trebalo 15 sati da stigne od Subotice do Novog Sada, kod Feketića je nastala kolona vozila, pošto se jedan kamion bio prevrnuo, i sklonjen je s puta, ali vozila nisu mogla da se kreću zbog snežnih nanosa, preneo je RTS.

Premijer Srbije Ivica Dačić naložio preduzimanje svih neophodnih mera da bi se pomoglo građanima.

Sneg i hladno vreme odneli su i drugu žrtvu u Srbiji, ali je bilo i radosnih vesti jer je danas u zavejanom kamionu rođena mala Snežana.

Podsetimo, sinoć je na putu Ratkovo-Odžaci iz zavejanih automobila spaseno i evakuisano sedmoro dece.

NA JUGU SRBIJE SNEG I LED

Vranje i krajnji jugu Srbije noćas i jutros su prvi put pod snegom i ledom, sadašnja temperatura od -3 stepena je najniža ove sezone, ali se saobraćaj na svim putevima obavlja uglavnom normalno.

Vođa smene Saobraćajne ispostave Policijske uprave u Vranju Goran Manasijević rekao je da se saobraćaj na celoj trasi magistralnog puta koji vodi prema Makedoniji obavlja normalno, uz napomenu da u Grdeličkoj klisuri ima mestimične poledice.

Snega je najviše na Vlasini, 15 do 20 cm, a u planinskim delovima opštstina Surdulica, Vladičin Han, Bosilegrad, Trgovište i Vranje dostigao je visinu do 15 cm.

U vranjskom Centru za vanredne situacije kažu da sa terena nemaju bilo kakve informacije koje bi zahtevale angažovanje ekipa pripremljenih za intervencije u zimskom periodu.

(Telegraf.rs / Tanjug, RTS / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    9. decembar 2012 | 11:12

    Eto ih putari... Spremni za svaku situaciju... A opet ih sneg iznenadio...

  • sale

    9. decembar 2012 | 16:04

    Da li je u tim kolonama i predsednik zatrpan...posto drzavni organi ne funkcionisu nikako u ovim okolnostima...? ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA