Slučaj Đivanović bi mogao da ugrozi pristupanje Srbije EU

Zbog srpsko-britanskog biznismena u pritvoru koji je oštetio Srbiju za više miliona evra, poslanici britanskog Donjeg doma dovode u pitanje kandidaturu Srbije

  • 1

Slučaj Nikole Đivanovića, srpsko-britanskog biznismena, koji čeka suđenje u pritvoru u Srbiji, pod optužbom da je prilikom prodaje pet beogradskih bioskopa oštetio državu za više miliona evra, mogao bi da dovede u pitanje pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Poslanik britasnkog Donjeg doma Endru Marskon zauzeo se za Đivanovića, koji je oštetio "Beograd film" za više od 4 miliona evra, tražeći da se preispita da li Srbija zaslužuje priključenje EU, jer da bi pristupila Evropskoj zajednici Srbija mora da uskladi svoje zakone i praksu posebno u domenu ljudskih prava, navodi Marson.

"Zabrinut sam zbog načina na koji se vodi ovaj slučaj. Pitao sam vladu, da li će na naš stav o pristupanju EU utivati slučaj Đivanović", rekao je Marison u obraćanju Parlamentu.

Potparol Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić podseća da je Ministarstvo pravde već najavilo izmene Krivičnog zakona, kojima će delo zloupotrebe službenog položaja biti brisano i zamenjeno.

"Slažem se da naše zakonodavstvo treba da uskladimo s principima EU, ali mislim da konkretno brisanje jednog dela iz zakona, kao što je najavljeno, ne treba da bude smetnja za priključenje Srbije EU", ocenila je ona.

Nikola Đivanović, kao predsednik Upravnog odbora "Beograd filma" optužen je da je zloupotrebom službenog položaja oštetio tu kompaniju za više od 4 miliona evra prilikom prodaje bioskopa "Kozara", "Jadran", "Partizan", "Voždovac" i "Slavica". On je "Beograd film" kupio 2007. godine u postupku privatizacije.

(Telegraf.rs/ izvor: Daily telegraph)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    6. januar 2013 | 19:53

    Gospodo novinari samo mala digresija, ako vec pisete o britanskom biznismenu treba napisati sledece:;g. NIKOLA DJIVANOVIC je nase gore list, , jeste u postupku otkazivanja naseg drzavljanstva, ali ovde je u Srbiji iskljucivo iz patriotskih razloga . Dosao je da pomogne pisanje zakona o privatizaciji, a zatim privatizovao firme po Beogradu, Zrenjaninu, Podgorici, I sl.Sve te novce nije plasirao po Srbiji, nego po Havajima, KIpru , Devicanskim ostrvima.Sve to polazi mu za rukom falsifikovanim -simultovanim firmama, izvestajima I pomoci nesebicnoj AGENCIJE ZA PRIVATIZACIJU, BEOGRADSKE BERZE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA