DATUM I DALJE NEPOZNAT: Gradnja "Južnog toka" u Srbiji krajem marta?

Vlada Srbije treba da usvoji predlog zakona o "Južnom toku" koji će onemogućiti da visoki zahtevi za obeštećenje za prolazak gasovoda uspore gradnju

  • 0

Mesec dana je prošlo od prvobitno najavljenog početka izgradnje gasovoda "Južni tok", a još se ne zna tačan datum početka radova na deonici kroz Srbiju.

Prema saznanjima "Blica", očekuje se da izgradnja počne krajem marta.

Vlada Srbije treba da usvoji predlog zakona o "Južnom toku" i uputi ga skupštini na hitno usvajanje.

- Cilj donošenja zakona je da se ubrzaju procedure i postupci dobijanja dozvola potrebnih za gradnju takvog infrastrukturnog objekta. Zakon će pomoći da se mnogi rokovi skrate, a da se ne ponište oni zakoni koji već važe - kažu u Ministarstvu energetike.

Usvajanjem zakona onemogućiće se da visoki zahtevi za obeštećenje za prolazak gasovoda uspore gradnju.

- U Srbiji ima najmanje 50.000 parcela preko kojih gasovod treba da pređe. Mogao bi se javiti veliki broj zahteva vlasnika koji bi hteli da pravo prvenstva naplate skuplje od tržišne vrednosti, što će zakonom biti onemogućeno – kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas.

On navodi da je mali procenat zemljišta gde treba sprovesti eksproprijaciju i da se to odnosi pre svega na gradnju kompresorskih stanica i drugih objekata koji će biti podignuti na trasi.

Početak gradnje "Južnog toka" u Srbiji je nekoliko puta odlagan, a prvobitno je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavljivao da će početi 20. decembra 2012.

Ministar rudarstva Milan Bačević najavio je da bi izgradnja mogla da počne do kraja januara, ali se ni taj rok ne čini izvesnim.

Izgradnja gasovoda bi trebalo da košta oko 1,7 milijardi evra, a uposliće najmanje 2.000 radnika. Deonica kroz Srbiju biće duga 470 kilometara i prolaziće kroz 21 opštinu i 11 gradova, a država će imati 49 odsto udela u vlasništvu.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA