Na Birou za zapošljavanje 761.000 građana!

Osetniji oporavak na tržištu rada osetiće se tek 2014, a u ovoj godini bi, zbog najavljenog restrukturiranja javnih preduzeća, biro mogao biti "bogatiji" za još 60.000 ljudi

  • 1

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje i dalje se sve kreće po principu "korak napred, a dva nazad", jer se mesečno sa biroa skine 25.000 prezimena, ali istovremeno upiše skoro 40.000 novih. Otud u ovom trenutku, preko NSZ, posao traži čak 761.000 građana u Srbiji.

Za osetniji oporavak na tržištu rada, prema rečima direktora Jovanovića, osim privrednog oporavka, mora da se poradi i na drastičnoj izmeni obrazovne strukture. Na to upozorava podatak da na svakog obrazovanijeg kandidata dolazi skoro sedam sa skromnijim kvalifikacijama. Pretočeno u brojeve, to znači da 657.000 nezaposlenih ima samo osnovnu ili srednju školu, a 98.000 diplomu više škole ili fakulteta.

I Ivan Vujović iz Asocijacije nezaposlenih Srbije smatra da se u produkciji novih kadrova mora više osluškivati realno stanje na tržištu rada umesto da se stihijski stvaraju kadrovi:

- Zato danas na birou imamo na hiljade zanimanja koja nikome nisu potrebna, ali ona se i dalje proizvode kroz školske sisteme - objasnio je Vujović, dodajući da se ceo sistem zapošljavanja mora osavremeniti:

- Mnoge mere koje donosimo za suzbijanje nezaposlenosti su samo na papiru, ali u stvarnosti nemaju efekta. Kako, na primer, da sa 160.000 dinara, kolika je subvencija za samozapošljavanje, uradite bilo šta kada sa tim ne možete da kupite ni osnovni alat.

U trku za novim radnim mestom, tokom prošle godine, upisalo se još 180.000 kandidata. Iako se malo koji među njima nada zaradi u skorije vreme, iz Nacionalne službe za zapošljavanje poručuju pridošlicama da "nade ima" i to dokazuju podatkom da su za godinu dana uspeli da udome više od 110.000 nezaposlenih. A čak četvrtina je završila u "uslugama", iako se baš ovoj grani najcrnje pisalo.

Gotovo 33.000 nezaposlenih pronašlo je novo radno mesto u oblasti ugostiteljstva i trgovine. Posla je bilo i za pravnike i ekonomiste. Iako je njih najviše na birou, oni se najbrže i zapošljavaju, pa je tako u prošloj godini u ovoj oblasti zaposleno skoro 27.000 građana. Ni država nije bila zatvorena za novi kadar. Socijalni radnici, vaspitači, nastavnici, profesori dolazili su lakše do posla nego, na primer, ekonomski tehničari, tekstilci, poljoprivredni tehničari... A samo u oblasti zdravstva i obrazovanja zaposleno je više od 16.000 kandidata.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije smatraju da će se osetniji oporavak na tržištu rada osetiti tek 2014. godine. Prema njihovim predviđanjima, u ovoj godini bi, zbog najavljenog restrukturiranja javnih preduzeća, biro mogao biti "bogatiji" za još 60.000 ljudi.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA