Titova vila u Dubrovniku vraćena naslednicima vlasnika

Po povraćaju vile zakonskom nasledniku, Agencija za upravljanje državnom imovinom odlučila je putem javnog nadmetanja da proda sav nameštaj iz nekadašnje državne rezidencije. Najzanimljiviji bio Titov masivni krevet, najskuplje prodat klavir "C. Bechstein"

  • 0

Titova vila u Dubrovniku vraćena je Marojici Miloslaviću, nasledniku nekadašnjih vlasnika iz poznate dubrovačke porodice Banac, nakon deset i po godina dugog postupka o povraćaju konfiskovane imovine.

 

Iako se zove "Titova", lider nekadašnje SFRJ Josip Broz Tito nije bio naročito zainteresovan za atraktivnu vilu uz more, u uvali Lapad.

 

Lapadska vila godinama je bila posebno čuvano mesto. Premda još nije poznato što će s vilom biti, mnogi smatraju kako bi ona, nakon "Šeherezade" i "Agave", mogla biti treća u nizu superluksuznih dubrovačkih vila namenjenih posebno zahtevnim turistima, javila je agencija Anadolija.

 

Zanimljivo je, međutim, kako je vila denacionalizovana, ali s obavezom da se državi ponudi zakup na 10 godina, što država nije prihvatila, pa je vilu predala u posed Miloslaviću.

 

Pozivajući se na svoje izvore, agencija navodi da su nadležne državne službe nasledniku "prebacivale" činjenicu da nema zajedničke dece i mogućnost da objekt proda nekom "nepodobnom".

 

Po povraćaju vile zakonskom nasledniku, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) odlučila je putem javnog nadmetanja da proda sav nameštaj iz nekadašnje državne rezidencije u kojoj su često boravili i brojni strani državnici.

 

Oglašena je prodaja 115 predmeta od kojih su mnogi iz 19. veka.

 

Osobe dobro upućene u tadašnju prodaju pričaju kako je ljubiteljima Titova lika i dela najzanimljiviji bio njegov masivni krevet s početnom cenom od 3.600 kuna.

 

Nezvanično se navodi da su najskuplje prodati klavir "C. Bechstein" i stilski stočić sa intarzijama.

 

Trenutno na Titovoj vili traju građevinski radovi očito pripremajući je za predstojeću turističku sezonu.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA