MEMORANDUM: Ski-gondola će povezati Brzeće i vrh Kopaonika

Ukupna vrednost investicije biće 25 miliona evra, od čega će 15 miliona uložiti Italijani, a ostatak država Srbija. Ako se ostvari planirano, skijaši će se krajem 2014. godine iz turističkog centra Brzeće na 1.100 metara nadmorske visine do skijaškoj centra na vrhu Kopaonika voziti gondolom

  • 3

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao je Memorandum o razumevanju sa italijanskom kompanijom "Lajtner AG" o privatno-javnom partnerstvu za izgradnju gondole, koja će povezati Brzeće i ski-centar Kopaonik, a trebalo da bude završena do kraja sledeće godine. Ukupna vrednost investicije biće 25 miliona evra, od čega će 15 miliona uložiti Italijani, a ostatak država.

 

Kako javlja RTS, govoreći o javno-privatnom partnerstvu i izgradnji gondole, Dinkić je objasnio da se sada privatni sektor prvi put uključuje u izgradnju žičare, istakavši da je vrednost tog projekta oko 25 miliona evra, od čega samo izgradnja gondole košta 15 miliona evra. Ako se ostvari planirano, skijaši će se krajem 2014. godine iz turističkog centra Brzeće na 1.100 metara nadmorske visine do skijaškog centra na vrhu Kopaonika voziti gondolom.

 

Žitelji opštine Brus i hotelijeri u Brzeći na gondolu čekaju više od 10 godina. Njenom izgradnjom popunili bi se postojeći smeštajni kapaciteti i razvili turistički potencijali ovog mesta sa idealnim klimatskim uslovima.

 

- Trenutno ima oko dve i po hiljade kreveta. Ubuduće, s obzirom na tempo gradnje hotela, biće šest do sedam hiljada mesta. Opština Brus i te kako bi prihodovala od boravišne takse, tako da bi se ovaj kraj potpuno razvio - kaže hotelijer iz Brzeća Ljubomir Cvetković.

 

Postojeću dvosed žičaru "Bela Reka", koja dnevno u sezoni prevozi 400 skijaša, zameniće gondola kapaciteta 1.800 do 2.400 gostiju na sat, jer će kabine imati po 10 sedišta.

 

- To će bukvalno biti nov ski-centar na Kopaoniku, u okviru kojeg će se izgraditi 15 kilometara novih staza za početnike, ali i iskusne skijaše, jer je razlika u nadmorskoj visini 600 metara - objašnjava v. d. generalnog direktora "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić.

 

Ukupna vrednost investicije je 25 miliona evra. Italijani ulažu 15 miliona, a država ostalo u prvi projekat javno-privatnog partnerstva.

 

- To znači da će kompanija "Lajtner" investirati novac u izgradnju gondola, opreme za veštački sneg i nove žičare na stazi Struga, a država pripremiti sve što se tiče zemljišta, infrastrukturnih radova, uključujući tu i izgradnju staza i jezera za veštačko osnežavanje - kaže ministar Dinkić.

 

On je dodao da je to prvi veliki sporazum iz oblasti turizma, od kojeg su prošle godine zabeleženi prihodi od milijardu dolara. Od toga, prema Dinkićevim rečima, samo prihodi "Skijališta Srbije" na Kopaoniku iznosili su 3,5 miliona evra na godišnjem nivou.

 

Kompanija "Lajtner AG" će investirati sopstvena sredstva, dok će država pripremiti sve što se tiče zemljišta i infrastrukture - staze, veštačko jezero. Izgradnja gondole, prema rečima ministra Mlađana Dinkića, veoma je značajan projekat, i to je potpuno nova faza u razvoju Kopaonika.

 

- Pomislio sam ovo je stvarno dobra prilika za nas da ostavimo trag na ovoj destinaciji, koja ima sjajnu budućnost. Impresioniran sam brojem skijaša i hotelima koji su blizu staza, što je na Alpima najveći nedostatak - kaže vlasnik "Lajtner grupe" Martin Lajtner.

 

(M. S. / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA