ALARMANTNO: Da li su su i meso, jogurt i drugi mlečni proizvodi zatrovani ili bezbedni za ishranu?!

Stručnjaci podeljeni: jedni tvrde da su količine aflatoksina u hrani koju svakodnevno koristimo velike, drugi poručuju da nema razloga za paniku. A prosečan građanin Srbije i dalje je u panici

  • 5

HAOS U SRBIJI! Od kada su se u javnoti pojavile informacije da su mleka sa srpskih rafova možda kancerogenapolitičari, opozicioni i pozicioni, stručnjaci i mediji utrkuju se u tome ko će dati više informacija o aflatoksinu i potencijalnim opasnostima. I dok su jedni najpe tvrdili da je sa mlekom sve u redu, a drugi da su rezultati kontrole alarmantni, da bi prvi onda odlučili da pojedino mleko povuku iz prodaje, a sve to međusobno se optužujući, mnogo važnije pitanje ostalo je bez odgovora: da li su mlečni proizvodi i meso bezbedni za ishranu?

U pokušaju da nađemo odgovor na ovo pitanje obratili smo se profesoru sa Katedre za tehnološku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Miomiru Nikšiću. On je za naš portal odbacio mogućnost da su meso koje svakodnevno kupujemo i mlečne prerađevine kontaminirane aflatoksinom.

- Nema opasnosti, zbog toga što su te kiselo-mlečne sredine izuzetno nepogodne za razvoj i opstanak aflatoksina. U mleku postoji opasnost jer ni pasterizacija ni homogenizacija mleka ne mogu da unište aflatoksin, ali nakon prerade od koje nastaju jogurti, kisela mleka i slične namirnice, mogućnost za opstanak aflatoksina je smanjena - kaže dr Nikšić.

Kada je o mesu reč, on objašnjava da su količine ove opasne materije na minimumu.

- Od količine aflatoksina koja uđe u telo životinje, od onog što ne ode u mleko, jedan deo ide u unutrašnje organe životinje. Kada je reč o onome što mi jedemo, a to je uglavnom mišićna masa životinja, tu je opasnost stvarno na minimumu. Ako i postoji opasnost, ona je, dakle, u unutrašnjim organima - objašnjava stručnjak sa Poljoprivrednog fakulteta.

Međutim, sekretar Udruženja Privredne komore Srbije Željko Brozović tvrdi da postoji objektivan rizik da se aflatoksin, osim u mleku, pojavi i u raznim mlečnim proizvodima, jajima, živinskom i drugom mesu.

- Aflatoksin u mleku je bio samo okidač, jer ta štetna materija može da se pojavi u svim proizvodima životinja koje su hranjene kontaminiranom stočnom hranom - upozorio je stručnjak PKS.

Prema rečima Brozovića, potrošači su zbunjeni i nemaju kvalitetne informacije o bezbednosti hrane u Srbiji. On ukazuje da je glavni problem kontaminirane stočne hrane neadekvatna kontrola silaže, jer je svega četiri odsto industrijski registrovanih proizvođača dok je ostatak u sivoj zoni.

- Postoje preparti koji se koriste u fazi prerade stočne hrane i na taj način se može neutralisati prisustvo aflatksina i da se njegovo prisustvo dovede na nivo propisan zakonom. Ako kravi muzari prestanete da dajete zaraženu hranu, za nedelju dana ona može da izbaci toksine iz organizma i da daje zdravo mleko - objasnio je on u razgovoru za agenciju Tanjug.

Ipak, Brozović nije negirao da količine aflatoksina u ovim namirnicama nisu na alarmantnom nivou.

Podsetimo, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je spisak uzoraka 39 vrsta mleka šest proizvođača u Srbiji za koje se sumnja da sadrže aflatoksin u nedozvoljenim količinama.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiki

    21. februar 2013 | 21:24

    ljudi nemam para ni za meso ni za mleko,ne uzimajte mi jos i jogurt :)

  • KANIDJA

    21. februar 2013 | 21:59

    Srbija je uvezla 100hiljada tona kontaminiranog kukuruza, tako da ko zna šta mi jedemo i pijemo, već duže vreme! Ovo je istina, jer je informacija iz Bara, gde je tankerima stizao kontaminirani kukuruz koji je ''neko'' iz Srbije uvezao i plasirao!

  • markonato86

    21. februar 2013 | 20:42

    Nego sta su... Ajde sto hoce drugi da nas zatru kao naciju, nego eto i nasi...Boze ima li te????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA