ZADUŠNICE: Goveđe glave i pokradeni kovčezi na srpskom groblju u Peći (VIDEO)

Na gradskom groblju u Peći, kolonu iz Kraljeva zatekla je tužna slika - brdo smeća, pošto je jedno od najvećih pravoslavnih groblja na Kosovu i Metohiji danas pretvoreno u deponiju, na kojoj Albanci bacaju svoje smeće, navodi Kancelarija za KiM

  • 2

Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz Kraljeva organizovala je odlazak na Zadušnice u Istok i Peć za raseljena lica koja godinama nisu bila u prilici da posete tamošnja groblja, koja su vandali oskrnavili.

Kako je saopštila kancelarija, u mestu Istok, gde danas živi tek nekoliko srpskih porodica, oštećeno je i porušeno više od 100 nadgrobnih spomenika.

Jedna decenija bezumlja ne može pobediti vekove, istakao je na razrušenom pravoslavnom groblju u Peći direktor te kancelarije u Kraljevu Aleksandar Erac.

U Istoku "bezumnici nisu imali poštovanja ni prema kome, rušeni su i obarani spomenici svima, bez obzira na starosnu dob počivših".

Njihovi potomci u tišini su zapalili sveće svojim najmilijima, nemoćni da čak i privremeno podignu oborene i polomljene nadgrobne spomenike.

Na gradskom groblju u Peći, kolonu iz Kraljeva zatekla je još tužnija slika - brdo smeća pošto je jedno od najvećih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji danas pretvoreno u deponiju, na kojoj Albanci bacaju svoje smeće, navodi Kancelarija za KiM.

- Po nekad uređenim stazama danas rasute goveđe glave sablasno opominju na nepočinstva onih čiju je navodnu nezavisnost priznalo više od 90 zemalja - saopštila je Kancelarija.

Na pojedinim grobovima ne samo da su oboreni nadgrobni spomenici, već su porušene i ploče i pokradeni i polomljeni kovčezi, u kojima danas nema skeleta.

Rušenjem spomenika bezumnici su, kako je rekao, pokušali da sakriju vekovno postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.

Erac je dodao da je neophodno da se naredne godine na ovom groblju nađe još veći broj Srba i da se uz pomoć države bar uredi ovaj prostor.

- Aleksandar Vulin ušao je hrabro u priču pomoći povratnicima, i očekujem da će raseljena lica prepoznati dobre namere Kancelarije za KiM. Jedna decenija bezumlja nikada ne može pobediti vekove. Srpski narod pokazao je svoje pravo lice slikom i stanjem albanskog groblja u severnom delu Kosovske Mitrovice, na kojem ni jedan jedini spomenik nije oštećen - navodi Erac.

Za razliku od ovih bezumnika, uvek ćemo biti svesni činjenice da imamo bogato nasleđe, koje nas obavezuje da ne smemo da zaboravimo ljude koji ovde leže, jer sramota uvek traje duže od života, dodao je on.

Posetu Kosovu i Metohiji raseljeni su završili posetom manastiru Gorioču, gde je sestrinstvo manastira, zajedno sa parohom istočke opštine, razgovoralo sa Ercom, koji im je obećao da će ih vrlo brzo ponovo posetiti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    10. mart 2013 | 16:25

    Pročitajte ovaj tekst i pogledajte ovaj video snimak.Zapitajmo se da li zaslužujemo da se zovemo ljudima,kad tako mirno gledamo šta nam šiptari rade.DA BOG DA da Srbiju i Srbe stigne LAZAREVA kletva,jer ništa bolje nismo ni zaslužili.SRAMOTO ljutskog roda!

  • LOLA

    10. mart 2013 | 20:05

    zašto sve naše ambasade u svetu svakodnevno ne obaveštavaju medije u zemljama gde su angažovani o ovom divljaštvu Šiptara?Zašto ne zasipaju mailovima sve državnike u tim zemljama, zašto primaju platu, neradnici jedni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA