KO BIRA PAPU: Od propalih fudbalera do ljubitelja oružja (FOTO)

Među kardinalima koji odlučuju o narednom nasledniku Svetog Petra ima pilota, neostvarenih fudbalera, očeva u pokušaju i onih koji odobravaju abortus. Dolaze iz svih krajeva sveta, sa svih meridijana i kontinenata

  • 1

Među kardinalima izbornicima u Sikstinskoj kapeli, gde je počela konklava za izbor novog pape, ima onih koji vole oružje, voze avione, ali i onih kojima je pobačaj sasvim "ok".

Među "otkačenim kardinalima" je, na primer, Džordž Pel (71) iz Australije, koji je trebalo da bude fudbaler, zatim Domenika Kalkana (70) iz Italije, koga zovu "kardinal Rambo”, kao i slovenački Franc Rode, koji je morao da ide na test očinstva zbog optužbi da ima sina.

Isak Klemis, kardinal Totunkal (53) iz Indije nosi turban. On je poglavar Sido-malakara katoličke crkve. Reč je o hrišćanima koji su se u 17. veku odvojili od Katoličke crkve da bi se 1930. godine opet spojili. Ta crkva ima 430.000 sledbenika u celom svetu. Većina ih je u Indiji, ali ih ima i u SAD i u Nemačkoj. Sa 53 godine najmlađi je kardinal na svetu.

Žan Luis Kipriani Torne (69) iz Perua je studirao mašinstvo, radio je kao inženjer profesionalno igrao košarku. Bio je, kažu, toliko dobar da je 1960. godine igrao za nacionalni tim koji je 1969. osvojio prvenstvo Južne Amerike. Kako se tvrdi, oni i danas ponekad zaigra.

Luis Antonio Tagle (55) s Filipina koristi društvene mreže poput Tvitera i Fejsbuka. Iako, kako se navodi, teži modernim stvarima, u svojoj zemlji se bori protiv zdravstvenog odgoja u školama i upotrebe kondoma, iako prosečna porodica na Filipinima ima osam do desetoro dece koje jedva može da prehrani.

Severino Poleto (79) iz Italije je između 1965. i 1980. radio u fabrici. U svojim propovedima se zalaže za prava radnika. Kada je pre nekoliko godina "Fijat" najavio masovna otpuštanja, tražio je u svojim propovedima od italijanske Vlade da se umeša i to spreči.

Ruben Salazar Gomez (70) je iz Kolumbije. Vlada Kolumbije je 2012. godine odlučila da legalizuje pobačaje u izuzetnim slučajevima kada je, na primer, život majke u opasnosti ili ako fetus ima deformacije zbog kojih bi život kasnije bio nemoguć, kao i u slučajevima kada je žena silovana. Gomez je to podržavao, ali ga je onda Vatikan "pozvao na red", pa je izjavio kako je "abortus odvratan prestup, kažnjiv i nije prihvatljiv ni u kom slučaju".

Franc Rode (78) je slovenački kardinal. Njega je Nemac Peter Stelzer 2012. godine pozvao na test očinstva. Rode je na kraju pristao, ali je test bio negativan. Rode je rekao da ga kleveću i najavio tužbe protiv novinara koji su pisali da je on otac Petera Stelzera.

Domeniko Kalkagano (70) iz Italije ima zbirku oružja. On taj hobi, koji je pomalo neobičan za sveštenike, naziva "bezopasnom strašću za skupljanjem stvari". Inače, u Vatikanu svi znaju za njegovu neobičnu zbirku. "Kardinal Rambo", kako ga zovu talijanski mediji, kaže kako iz oružja više ne sme da puca, ali uživa u tome da ga čisti i sređuje.

Oskar Andres Rodrigez Maradiaga (70) iz Hondurasa je predsednik međunarodnog Karitasa. Od detinjstva voli letenje i ima pilotsku dozvolu. Izradio je više od 300 maketa aviona. Engleski je naučio iz knjiga o letenju i avionima. Voli da putuje u kokpitu, što, međutim, neće moći ukoliko bude izabran za papu jer bi to bilo previše opasno. U tom slučaju on će se posvetiti nekom od svojih drugih hobija poput muzike, na primer. Ovaj kardinal, naime, svira saksofon i klavir.

Dordž Pel (71) iz Australije, 1950. godine je bio zvezda australijskog fudbala. Trebalo je da potpiše i ugovor za australijsku profesionalnu ligu, ali je oklevao i na kraju odlučio da život posveti Bogu. I dan-danas pazi na svoju figuru koju uobličava vežbama. Kada ga je profesor teologije s Novog Zelanda zatekao kako trenira plivanje, Pel ga je ponosno upitao: "Šta vi mislite, koliko sam ja star?" Teolog se šalio da ima 65 iako je Pel tada imao 63 godine. Kardinal se zbog toga uvredio.

Dominiku Duki (69) iz Češke je od početka bilo jasno da će se posvetiti Bogu i Crkvi. To je, međutim, u njegovoj domovini nekada bilo zabranjeno. Komunisti su ga prisilili da radi kao bravar. Tek su mu 1965. dozvolili da studira teologiju. Zaredio se 1972, no nije mogao da bude dušebrižnik. Pošto je on to ipak radio, završio je u zatvoru na 15 meseci. I u zatvoru je potajno služio mise. Kada je izašao iz zatvora, radio je neko vreme u Škodi, a tek onda je dobio dozvolu da slobodno služi kao sveštenik.

Volter Kasper (80) iz Nemačke najstariji je kardinal na konklavi. Iako je pravilo takvo da na konklavi smeju da učestvuju samo kardinali mlađi od 80 godina, Kasper je ipak ušao u konklavu jer je 80 godina navršio 5. marta, samo nekoliko dana nakon što je počelo razdoblje "Prazne stolice". Da je navršio 80 pre početka tog razdoblja, ne bi mogao da učestvuje u izboru novog pape, piše "Berliner kurir", a prenosi hrvatski portal "24sata".

Sve što bis trebalo da znate o ovim papskim izborima možete da pročitate ovde. O kardinalskom jelovniku tokom ovog zbora pročitajte ovde.

(M. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA