ISPOVEST ĐINĐIĆEVE SESTRE: Zoran je u duši bio Jugosloven!

- Osim što je bio odličan đak, stizao je sve, da se bavi šah klubom, karateom i devojkama. Njegovim nestašlucima nije bilo kraja - otkriva Gordana Đinđić Filipović

  • 16

Ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić jedan deo svog detinjstva proveo je u Travniku, gde je završio gimnaziju. Brat i sestra Zoran i Gordana Đinđić rođeni su u Bosanskom Šamcu. Njihova majka Mila je, takođe, iz BiH. Porodica Đinđić se iz BiH preselila u Srbiju krajem šezdesetih godina, ali njihova veza sa Bosnom nikada nije prekinuta.

Prijatelji i uspomene na sretno i bezbrižno detinjstvo predstavljali su nit koja ih je vezivala za zemlju u kojoj su rođeni.

- Mi smo u Travnik došli da živimo 1962, a odselili smo se 1969. godine. Poslednji put u Travniku sam bila 1989. na obeležavanju dvadeset godina mature. Sebe sada ne posmatram kao Gordanu koja je ovde završila gimnaziju, već osobu koja je provela najlepše dane sa svojim bratom. Svaka ulica me ovde podseća na naš zajednički život. Na naš odlazak u školu, šetnje do Plavih voda, mesta gde smo se svi kretali. Zoran je ovde završio dva razreda gimnazije. Bio je jako nemiran, živ, pokretan - kaže ona, i dodaje da je on od đačkih dana pokazivao da je napredniji od ostale dece.

- Osim što je bio odličan đak, stizao je sve, da se bavi šah klubom, karateom i devojkama. Njegovim nestašlucima nije bilo kraja. Sećam se kako smo u Popovskom vrtu brali zelene rezdelije (divlje šljive) i od njih dobijali herpese na usnama. Onda smo od mame dobijali batine, jer nas je upozoravala da ne smemo da diramo tuđe, međutim, Zoran se nije izdvajao iz društva. On se u Travniku skijao niz nasip kuda je prolazila pruga iza zgrade u kojoj smo živeli. Bila sam u stanu u kojem smo živeli. Nalazi se na trećem spartu u zgradi stotinak metara od gimnazije, u blizini katoličke crkve. Imam fotografiju gde se spušta na tim pravljenim drvenim skijama. Ja ih imam kod kuće, kao i njegovu gitaru na kojoj svirao u Travniku. Odlučila sam da ih dam u Arhiv Srbije, gde postoji postavka njegovih ličnih stvari - kaže Gordana Đinđić Filipović.

- Zoran je neobično voleo Travnik. Imao je svoje društvo s kojim je sve vreme kontaktirao. U prvom razredu gimnazije imao je i prvu ljubav, zvala se Duška. Kada je bio premijer Srbije, do njega se teško dolazilo. Jednom prilikom u Beograd su došli njegovi travnički školski drugovi. Obezbeđenje u Vladi Srbije ih nije pustilo, jer nisu bili najavljeni. Međutim, oni su se dosetili i poslalili mu zajedničku fotografiju. Odmah je prekinuo važan sastanak i potrčao da se vidi s njima - kaže Đinđićeva sestra, pa nastavlja:

- Neobično je voleo Bosnu. Podsećala ga je na lep period njegovog života. Beograd je velegrad u kome nema te opuštenosti i bezbrižnosti. Naš otac je bio vojno lice i mi smo u tom duhu vaspitani. Nikada nismo gledali na nacionalnost naših prijatelja. Zoran je u duši bio Jugosloven, kao što sam i ja bila i ostala Jugoslovenka i ne mogu nikako da se pomirim s tim da među narodima postoje razlike koje treba da ih dele. Kakav je ko, sve zavisi od čoveka, a ne da li je Musliman, Srbin ili Hrvat - navodi ona.

Gordana Đinđić Filipović kaže da je za brata Zorana bila izuzetno vezana. Da su se, i pored njegovih velikih obaveza, redovno čuli telefonom i dugo razgovarali. Nakon što je na njega nekoliko puta pokušan atentat, njihova majka Mila ga je jednom prilikom pozvala i preklinjala ga da se čuva. Kazala mu je ako se njemu nešto desi, da njegova sestra Gordana neće preživeti.

- Bili smo jako vezani. Na Novom groblju, gde je Zoran sahranjen, prišla mi je jedna mlađa žena i kazala: 'Znate imam i ja mlađeg brata, njemu kada bi se nešto desilo, ja ne bih ostala živa'. Ja sam je upitala: 'Koji je vaš predlog? Šta da ja radim?' Najteže je živeti s tim! Zapravo, teže je živeti s tim nego ne živeti uopšte. Jer jednostavno, sve me podseća na njega. On je moj jedini brat i otkako znam za sebe, znam za njega. Moj muž nema brata, niti sestru. Ružica, Zoranova supruga, takođe, nema nikoga, samo smo mi u porodici imali jedno drugo. Kada preživite ovakvu tragediju, onda više nikada niste isti. Dela duše više nemate. Naučila sam da život živim s tim da ga više nema. Mnogo je teško da to izgovorim. Majka se trudi da meni ne pokaže tu svoju patnju. Mislim da je ona mnogo jača od mene. Ali kada ostanemo same, znamo kako nam je - otkriva ona.

Gordana Đinđić Filipvić je lekar specijalista medicine rada, s mužem i tri kćerke živi u Valjevu. Svi članovi porodice Đinđić od 2003. godine imaju stalnu policijsku zaštitu.

(I. M. / Izvor: Slobodna Bosna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nenad73

    13. mart 2013 | 20:25

    Zamolio bih ljude pune mrznje da je ne sire primitivnim komentarima.

  • miki

    13. mart 2013 | 18:15

    U dusi je bio izdajnica

  • vukašin

    13. mart 2013 | 19:09

    Pamtim da ga niko nije voleo bar kod običnih ljudi oko mene,pamtim ga kao čoveka koji nije birao sredstva da se dočepa vlasti , kad se dočepao nije znao da odigra kako treba u tom trenutku u postojećim stanju. Kad nisi sposoban da sagledaš situaciju na pravi način i nemaš potrebna rešenja ili nisi sposoban da to uradiš a oćeš da budeš premijer onda se logično desi to što se desilo i onda su svi krivi a ne on. Ja mislim da je samo on kriv za to što mu se desilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA