Sji Ðinping i formalno izabran za predsednika Kine

Prilikom izbora praktično nije bilo opozicije među delegatima kongresa da Sji postane i predsednik. Od oko 3.000 delegata samo jedan glas je bio protiv Sjia, a tri su bila uzdržana

  • 0

Svekineski narodni Kongres danas je glasanjem i formalno izabrao generalnog sekretara komunističke partije Sji Ðinpinga za novog predsednika Kine, završvajući tako drugu redovnu smenu rukovodstva od osnivanja NR Kine 1949.

Delegati su na godišnjem zasedanju kineskog parlamenta izabrali Sjia po posebno predviđenoj ceremoniji u Velikoj palati naroda u centru Pekinga, dajući tako završnu saglasnost prenosa vlasti na mlađu generaciju rukovodilaca.

Sji je prošlog novembra na partijskom kongresu izabran za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

Političar (59), čiji je i otac bio visoki rukovodilac i saborac bivšeg kineskog predsednika Mao Cedunga, izabran je i za šefa uticajne Centralne vojne komisije, vladinog položaja paralelnog sa partijskom vojnom komisijom na čijem je, takođe, čelu, što mu obezbeđuje da ima punu vlast i kontrolu nad partijom, državom i vojskom.

Prilikom izbora praktično nije bilo opozicije među delegatima kongresa da Sji postane i predsednik. Od oko 3.000 delegata, samo jedan glas je bio protiv Sjia, a tri su bila uzdržana.

Sji se nakon objavljivanja rezultata delegatima zahvalio na izboru dubokim naklonom i rukovao sa svojim predhodnikom Hu Ðintaom, što je televizija uživo prenosila. Sji i Hu su tom prilikom razmenili nekoliko reči.

Na plenarnom zasedanju kongresa danas je za potpredsednika izabran Li Juančao. Li (62) je doktor prava rodom iz provincije Ðiangsu, u kojoj je bio šef partije do prelaska u Peking 2007. na mesto člana Politbirao i šefa organizacione uprave.

Očekuje se da će sadašnji potpredsednik vlade Li Kećiang sutra na mestu šefa vlade zameniti odlazećeg premijera Vena Ðiabaoa, preneo je Rojters.

Hu Ðintao (70) napustio je mesto predsednika posle maksimalna dva mandata od po pet godina.

Njegov dolazak na vlast pre deset godina obeležio je prvi mirni prenos vlasti u Kini od 1949. godine. Burna vremena i nemiri kao što je Kulturna revolucije i obračun s demonstrantima na trgu Tjenanmen 1989. uticali su na ranije promene partijskih i državnih rukovodilaca.

Od kada je preuzeo poziciju mnogo uticajnijeg šefa partije u novembru, Sji je svoju pažnju usmerio na rešavanje problema korupcije i promovisanja mera štednje i obuzdavanja nepotrebnog rasipanja na luksuzne bankete, ceremonije dočeka rukovodilaca, ili korišćenje skupocenih pića i darova.

Mnogi Kinezi se nadaju da će Sji doneti promene u zemlji koja se ubrzano razvija i već je postala druga privredna sila sveta, ali je rastrzana velikim jazom između bogatih i siromašnih, korupcijom i uništavanjem prirode, što su sve posledice privrednog buma i rasta po svaku cenu.

Sji dolazi u vreme otvorenih zahteva javnosti za bržim društvenim reformama, oštrih kritika vlade zbog zagađenja okoline i korupcije preko interneta i društvenih mreža koje su postale nezaobilazno mesto društvenih polemika i prekora oko 500 miliona korisnika, od ukupno 1,3 milijarde stanovnika Kine.

Istovremeno njegova administracija moraće da se nosi sa usporavanjem privrednog rasta, urbanizacijom i davanjem istih prava radnicima migrantima u gradovima, kako ne bi dolazilo do socijalnih tenzija.

To znači urgentni zadatak gradnje jeftinih kuća i obuzdavanja spekulacija sa stanovima, kao i okretanje sve bogatijeg društva potrošnji za podsticanje daljeg rasta ekonomije umesto dosadašnje politike insistiranja na investicijama.

Na spoljnom planu Sji će morati da obezbedi kineskoj privredi ne samo nova tržišta nego i izvore energenata i sirovina potrebnih privredi i to u uslovima povećanih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama i teritorijalnih sporova sa Japanom i susedima u jugoistočnoj Aziji.

Od aktuelnih spoljnopolitičkih problema u neposrednom susedstvu, njega čeka rešavanje problema nuklearnog i raketnog naoružavanja Severne Koreje i denuklearizacija celog Korejskog poluostrva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA