VATIKAN: Papa se zove Franjo, bez dodatka "prvi"

Kako je danas objašnjeno u Svetoj stolici, novoizabrani papa će se zvati prosto Franjo, a kada neko od njegovih naslednika izabere isto ime aktuelni papa će u istoriji Rimokatoličke crkve ući kao Franjo Prvi

  • 5

Prvi Latinoamerički papa u poslednjih 1.300 godina Rimokatoličke crkve Horhe Mario Bergolja zvaće se jednostavno Franjo bez dodatka "prvi" sve dok neki njegov naslednik u budućnosti ne uzme isto ime.

Kako je u sredu objašnjeno u Vatikanu, novoizabrani papa će se zvati prosto Franjo, a kada neko od njegovih naslednika izabere isto ime aktuelni papa će u istoriji Rimokatoličke crkve ući kao Franjo Prvi, prenela je agencija AFP.

Papska imena su, inače, neraskidivo povezana nasleđem ljudi koji su vladali Rimokatoličkom crkvom. Papska imena izabrani poglavari biraju uglavnom prema svojim uzorima iz istorije.

Odluka pape Bergolja da postane prvi papa po imenu Franjo veoma je značajna za Rimokatoličku crkvu.

On je, naime, ime izabrao po uzoru na Franju Asiškog, osnivača Franjevačkog reda u 13. veku i simbol je asketizma.

Imena koja su se pokazala nepopularnim među papama su Simplikus i Hilarius, dok je najčešće ime koje su pape kroz istoriju nosile Jovan.

Bergoljo je 266. poglavar 1,2 milijarde vernika. Izabran je u sredu uveče, drugog dana konklave i bio je nadbiskup Buenos Airesa.

U Latinskoj Americi, inače, živi najviše katolika - 560 miliona koji se okupljaju oko 780 biskupija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tosa

    14. mart 2013 | 13:48

    "prvi latinoAMERICKI u poslednjih 1300 godina" ??? a da ovo je zuta stampa. Izvinte zalutah ovde. :D

  • LADY GAGA

    14. mart 2013 | 12:50

    OVAJ MENTOL IZGLEDA KAO NEKA PREVEJANA SEOSKA JAJARA, A KLADIM SE DA JE GORI PEDOFIL OD ONOG PREDHODNOG DEBILA. INACE, STA NAS SRBE ZABOLE ZA POGLAVARA JEDNE SOTONSKE CRKVE?

  • todmio

    14. mart 2013 | 19:19

    sta te cudi Viena je Bec Tesaloniki je Solun Istambul je Carigrad a Francisko je Franja kao i Franja Josip a ne Franc Jozef . Ma mi smo ti cudu !!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA