MLEKARI: Nivo aflatoksina da ostane 0,5

Proizvođači mleka ponovo zahtevaju da nivo aflatoksina bar još godinu dana ostane na 0,5 mikrograma po litru i dodaju da je šteta ogromna

  • 5

Proizvođači mleka ponovo zahtevaju da nivo aflatoksina bar još godinu dana ostane na 0,5 mikrograma po litru. Oni smatraju da je jedino na taj način moguć oporavak proizvođača i prerađivača mleka.

Uz upozorenje da je šteta ogromna, proizvođači su zatražili i drugačiji pristup države rešavanju velikih problema u toj grani poljoprivrede i uspostavljanje sistema kontrole.

Ljubiša Jovanović, predsednik Udruženja proizvođača mleka, kaže da oni, iz udruženja, čine samo 30 odsto mleka koji se proizvodi u Srbiji.

- Znate u čemu je problem? Onaj ostatak je potpuno van kontrole. Svake kontrole. I nisu ni u stanju da to finansijski obezbede - kaže on.

Novi izazov za farme krava mogao bi da bude kako izbeći njihovo zatvaranje. Prepolovljeni broj grla od 2006. mogao bi, zbog krize sa aflatoksinom, da nastavi da se smanjuje. Sada ih već ima manje od 300 hiljada.

- Ovo je zadnji trenutak da država shvati da u strategiji poljoprivrede stočarstvo treba da bude njena i njegova osnova - rekao je Vasa Džingurovski iz Udruženja proizvođača mleka.

Trenutno postoji problem i sa distribucijom zeolita i kukuruza koji treba da pomogne farmerima da neutralizuju aflatoksin i da popravi kvalitet ishrane grla, a samim tim i njihovog mleka.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bullet

    18. mart 2013 | 16:54

    Da bitan je vas oporavak i profit a sto trujete malu decu to vas ne interesuje.

  • aleksandar

    18. mart 2013 | 18:15

    Znate kada cu kupiti mleko? 2014 god. i to iz uvoza!

  • Nidza

    18. mart 2013 | 18:04

    Зашто да не? Може да буде и 5, што се мене тиче, ал' ја то нећу да купим и нећу да пијем. Макар годинама непио млеко.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA