MISTERIJA SMRTI BEREZOVSKOG: Iscenirao smrt, udavljen šalom ili ga ubili britanski agenti?

Spekuliše se da ga je ubila britanska kontraobaveštajna služba, ruski agenti, da je zadavljen šalom, kao i da se ubio sam. Okolnosti smrti nekada najbogatijeg i najuticajnijeg ruskog oligarha, ipak, još nisu utvrđene, a prostora za spekulacije će uvek biti

  • 0

Dok engleska policija istražuje "neobjašnjivu smrt" ruskog tajkuna Borisa Berezovskog, mediji u Rusiji i na ostrvu spekulišu različitim teorijama od ubistva do samoubistva, pa i onom da je oligarh živ i da je samo vešto iscenirao sopstvenu smrt.

Ruska štampa navodi da je Berezovskog možda usmrtila britanska služba bezbednosti Mi5, kao i da je napravio misteriju čak i od sopstvene smrti, opisujući pokojnika kao "Fausta ili Frankenštajna" koji je postao "Kralj Lir".

Novinar magazina "Forbs Rusija", koji je prošle nedelje razgovarao sa Berezovskim, tvrdi da mu je oligarh rekao da je njegov život "izgubio smisao", što je pokrenulo spekulacije o samoubistvu.

Podgrevanju intrige doprineo je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, koji je potvrdio da je Berezovski nedavno uputio pismo Vladimiru Putinu u kojem je molio za oproštaj i dozvolu za povratak u Rusiju, koju je napustio zbog suđenja za utaju poreza i prebegao u Englesku, gde mu je odobren politički azil.

Teoriju zavere, prema kojoj je Berezovskog ubila britanska služba bezbednosti, izneo je predsednik opozicione Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski, koji je naveo da su "oni mogli da ubrzaju njegov kraj izazivanjem srčanog udara", jer tim tehnikama navodno barataju službe.

Oglasio se i bivši ruski agent Andrej Lugovoj, čije su izručenje tražili Britanci zbog sumnje da je učestvovao u trovanju polonijumom disidenta Aleksandra Litvinjenka, rekavši da je "očekivao takav kraj" Berezovskog.

Politički analitičar blizak Kremlju Mihail Nikonov izrazio je sumnju da je Berezovski zaista mrtav, jer je imao "đavolski mozak", koji je u stanju da iscenira i sopstvenu smrt.

Jedan od prijatelja preminulog i bivši zamenik direktora "Aeroflota" Nikolaj Gluškov, koji je, takođe, prebegao u London, rekao je novinarima da je Berezovski zadavljen šalom i da se nije sam ubio.

Novinar Mihail Leontjev izneo je teoriju prema kojoj Berezovski ne bi počinio samoubistvo u tišini, jer je bio "opsednut svojom ličnošću", zbog čega bi obavestio čitav svet da se zaista odlučio na takav korak.

Britanski mediji podvlače da je Berezovski do te mere vodio računa o sopstvenoj bezbednosti da je uvek putovao privatnim avionom u pratnji naoružanog obezbeđenja.

Mediji podsećaju da je Berezovski prošle godine izgubio sudski spor sa drugim ruskim tajkunom Romanom Abramovičem, zbog čega je bio u obavezi da mu isplati oko tri milijarde funti.

Berezovski je nekada bio blizak predsedniku Putinu i navodno mu pomogao da se ustoliči u Kremlju, ali je 2000. godine, posle pokretanja istrage zbog sumnjivih poslova, pobegao u London gde je tri godine kasnije dobio politički azil.

On je u subotu pronađen mrtav u svom domu u Berkširu kraj Londona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA