Ko i kako danas kupuje stanove u Srbiji?

Kupci imaju sve sofisticiranije želje po pitanju kvaliteta završnih radova, modernih sistema grejanja, hlađenja i ventilacije, brendiranih materijala, video-nadzora i savremenih telekomunikacija

  • 1

Tržište stambenih nekretnina u Beogradu beleži osetno pozitivniji trend od druge polovine prošle godine. Ne može se reći da je kriza prošla, ali je evidentno da se dalji pad cena ne očekuje i da su i sami kupci sve svesniji te činjenice - tvrdi Goran Živković, zamenik direktora "CBS International" (deo CBRE grupe).

On kaže da su ključni nosioci tražnje pre svega kupci koji rešavaju svoje stambeno pitanje ili žele da unaprede kvalitet života kupovinom novog stana.

- Svakako manji, ali ipak značajan broj kupaca predstavljaju oni koji višak sredstava upravo ulažu u nekretnine koje u našoj zemlji tradicionalno važe za najsigurniju investiciju - navodi Živković.

Prema Živkoviću, presudni faktori pri kupovini stana su definitivno cena i lokacija.

- S druge strane, zahtevi kupaca su sve sofisticiraniji i po pitanju kvaliteta završnih radova, tako da su i sami projekti konkurentniji u zavisnosti od opreme koje nude kupcima poput modernih sistema grejanja, hlađenja i ventilacije, brendiranih materijala završne obrade, video-nadzora, kao i privatnog parka, savremenih telekomunikacijskih sistema - dodaje Živković.

Jedinstveni koncept stanovanja je karakterističan za naselje Belvil, smatra Miloš Stanojević iz kompanije "Blok 67 Associates".

- To obuhvata kompletnu brigu o naselju, održavanje zelenih površina, tehničko održavanje, obezbeđenje, kol centar koji je na raspolaganju 24 časa, kao i sama lokacija. Kako smo pri formiranju cena svesni činjenice da je kupcima veoma važno da dobiju maksimalnu vrednost za svoj novac, tako su cene prilagođene površini stambenih jedinica i kreću se u rasponu od 1.550 do 1.800 evra po metru kvadratnom, uz obezbeđene i dodatne pogodnosti - kaže Stanojević.

A kako se danas najčešće kupuju stanovi? Prema Goranu Živkoviću, statistika i direktno iskustvo u prodaji definitivno i dalje govore u prilog keš kupcima u odnosu na kreditne, naročito u segmentu skupljih i luksuznijih stanova. Živković kaže da kod projekata koji su cenovno pristupačniji postoji stabilan udeo kreditnih kupaca, ali i onih koji delimično finansiraju kupovinu iz sopstvenih sredstava, a delimično iz kredita. U slučaju kreditnih kupaca značajniji je broj onih koji se odlučuju za komercijalne kredite čija je realizacija znatno brža nego u slučaju subvencionisanih, kaže Živković.

Trend prodaje u periodu od poslednje tri godine pokazuje da je 50 odsto kupovina bilo usmereno na manje strukture stanova površine do 55 metara kvadratnih, 16 odsto na dvosobne do 68 metara kvadratnih, a 29 na trosobne i veće stanove. Verujemo da će se trend potražnje za stanovima manjih struktura, od 41 do 55 kvadrata nastaviti, jer upravo se uklapaju u profil nepokretnosti koje su po strukturi i kvadraturi najtraženiji na tržištu poslednjih godina.

(Telegraf.rs/ Izvor: BizLife)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svetac

    25. mart 2013 | 17:44

    Zanimljivo trazi se stan od 80m2 da kosta ko da ima 20 i da je priljucen na sve za 1000 din mesecno srpski realnost isto ko rents lokal traze velike sume pa na kraju samo udjite da pla ate kiriju muka im vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA