Roditelji nestalih beba: Hoćemo decu, a ne pare

Očevi i majke nestale novorođenčadi tvrde da je presuda suda u Strazburu za njih veliki šamar. Tvrde da ako bi prihvatili novac tako bi "legalizovali“ prodaju svoje dece

  • 10

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, po kojoj Srbija treba da obezbedi naknadu roditeljima koji su pre više decenija izgubili navodno preminulu decu posle porođaja, ako se ustanovi da je bila reč o trgovini decom, za nas je veliki šamar. Materinstvo nema cenu, niti mi tragamo za našom nestalom decom zbog para.

Uz ovu konstataciju, Goran Filipović iz Beograda, jedan od roditelja, navodi da oni ne mogu da prihvate novac kao nadoknadu za svoju decu, jer bi na taj način „legalizovali“ prodaju svojih beba.

Goranova supruga je 1998. godine rodila devojčicu tešku 4,5 kilograma, koja je, kako kaže, nakon 24 sata nestala sa Instituta za majku i dete. Već više od decenije Filipović i mnogobrojni drugi roditelji pokušavaju da uđu u trag svojim bebama, koje su posle porođaja nestale bez traga.

- Ne postoje pare koje mogu da mi nadoknade dete. Neću novac od države, već da mi zvanično vrate dete, koje mi je oduzeto posle porođaja - kaže Ljiljana Milovanović iz Kruševca.

I Gordana Ružić iz Aleksinca doživljavala je šok za šokom zbog svoje navodno umrle ćerkice, a čak je sa suprugom Bobanom morala nadleženima da dokazuje da im je beba, po dokumentaciji, umrla u niškom porodilištu. Krajem oktobra 1998. godine od Centra za socijalni rad u Aleksincu dobija poziv da se javi, kako bi odredila ime svom detetu. Ništa manji šok Gordana nije doživela kada je u Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu dece u Aleksincu ustanovila da je njena zvanično umrla ćerkica upisana kao odseljena!

Sumnje mnogih roditelja, ali i još uvek nerealizovani zaključci Anketnog odbora republičke Skupštine, posle najnovijeg aktuelizovanja afere o nestalim bebama, "primorali" su nadležne da konačno počnu da rade po zakonu.

A paragrafi su jasni − nema sahrana beba bez dozvole roditelja. Nažalost, minulih godina i decenija u ovoj ostetljivoj oblasti radilo se i ponašalo po nahođenju. Preminule bebe, u 99 odsto slučajeva, nisu videli ni otac ni majka, a većini te dece svaki trag se gubi između zdravstvene ustanove i pogrebnog preduzeća.

Čak 6.000 roditelja u Srbiji sumnja da su im bebe ukradene odmah po rođenju, a njih 1.500 je u prethodnih desetak godina pokrenulo tužbe i krivične prijave, od kojih nijedna nikada nije rešena, uz obrazloženje da su zastarele.

- Sumnja se da su naše bebe prodate porodicama u Švedskoj, Danskoj, Holandiji, Francuskoj, Americi... "Naručioci“ beba kod nas su obično bili ugledni ljudi, neki od njih iz samog vrha tadašnje vlasti. U vreme komunizma u njih niko nije smeo da upre prstom, iako su neki roditelji sumnjali - tvrde očajni roditelji koji su ostali bez svojih beba.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zzz

    29. mart 2013 | 09:51

    Treba lepo zatvoriti sve osoblje porodilista zajedno sa doktorima i dovesti njihovu decu, postaviti bombu i reci da cete aktivirati ako ne kazu gde su prodali decu. Tako cete resiti slucaj, a ne da vas ponizavaju nasi i strani sudovi. Molim Vas da objavite moj komentar. Nije govor mrznje al je izgleda jedino resenje da vas u Srbiji bagra i mafija shvate ozbiljno. Oko za oko zub za zub krv za krv.

  • Ralexic

    29. mart 2013 | 06:04

    SIPTARI TRGUJU SA ORGANIMA A NASI BELI MANTILIBSA CELIM LJUDIMA?E VOLEO BIH DA UDJEM U TELO I PSIHU TIH MONSTRUMA SAMO JEDAN DAN DA VIDIM O KAKVOM SKLOPU LJUDI SE RADI?I KAKVA ISTRAGA PRICEPITE BILO KOGA IZ PORODOLISTA - IMA DA PEVAJU KO ZVEZDE GRANDA.

  • Nina

    29. mart 2013 | 09:08

    Svaki gradjanin ove drzave treba da da ustane i da se zajedno pobunimo i pobrinemo da se ovakve stvari vise NIKADA ne desavaju i da monstroume osudimo ne na smrtnu kaznu nego na onu koja ce biti srazmerna morbidluku koji su pocinili.Sve dok budemo cutali i sedeli skrstenih ruku i ne budemo pomagali jedni drugima u nevolji ,ovakve stvari ce se i dalje desavati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA