APRILILILI: Zašto je 1. april dan šale kada nikome ne treba da verujete! :)

Pogledajte kako je Prvi april nastao od Nove godine, postojao i u istočnjačkoj kulturi, a u Sjedinjenim Američkim Državama bio korišćen čak i za podsmeh bivšim predsednicima

  • 1

Da li ste čuli da će Srbija priznati Kosovo, plata biti 900 evra, "Marš na Drinu" biti nova himna UN, da je noćas u "Farmi" starleta Stanija imala seks s internet senzacijom Ekremom, dok je u "Velikom Bratu" uhapšena Ava Karabatić zbog vređanja na nacionalnoj osnovi? Znate li da su se Severna i Južna Koreja ipak ujedinile? A da li ste u to poverovali? I ako jeste, ali i ako niste, mi vam želimo srećan i nasmejan "Aprililili, dan šale".

SMEJTE SE! :) Priznajte, koliko ste ukućana, kolega ili prijatelja danas pokušali ili uspeli da prevarite nekom šalom? Verovali ili ne, ova tradicija u svetu postoji već nekoliko vekova, rasprostarnjena je jednako na Istoku kao i na Zapadu a poslednjih decenija našla je svoje mesto i u zvaničnim medijima.

U praznike koji po svom duhu prethode Prvom aprilu ubrajaju se rimski festival "Hilaria" (25. mart) i srednjevekovni Praznik ludaka (28. decembar), koji se još uvek obeležava u pojedinim zemljama španskog govornog područja.

Da li zbog toga što Prvog aprila ne obeležavamo godišnjicu nijednog tragičnog događaja ili zato što smo jednostavno skloni da ne pamtimo dobro, tek, tačnih podataka o poreklu Prvog aprila nema.

Legenda kaže − a legendama nekada treba verovati − da su Francuzi, u nekim oblastima, u srednjem veku, Novu godinu slavili nedelju dana: fešta bi počinjala 25. marta a završavala se 1. aprila. Međutim, 1582. usvojen je Gregorijanski kalendar, po kom se Nova godina slavi 1. januara. Očekivano za vreme bez komunikacija kakve danas poznajemo, ova vest nije na vreme stigla do svih delova Francuske, pa je bilo i onih koji su Novu godinu i dalje dočekivali Prvog aprila.

Praznik je nastao tako što su oni obavešteniji ismevali ove druge.

Naravno, ova teorija ima neke vrlo ozbiljne nedostatke, ali pošto je danas Dan smeha − a smeh je lek za sve :) − o greškama u teoriji ćemo nekom drugom prilikom.

Takođe, tradcijica Dana šale postoji i na istoku. Naime, Iranci se jedni sa drugima šale trinaestog dana Persijske nove godine, koji "pada" 1. ili 2. aprila. Ovaj praznik uspostavljen je još 536. godine p.n.e, zove se "Sizdah Bedar" i najstarija je tradicija šale od onih koje danas poznajemo. Zbog toga se veruje da Prvi april ima svoje korene i u ovoj tradiciji.

ZANIMLJIVE PRVOAPRILSKE TRADICIJE U SVETU

Jedna od najpoznatijih šala, rasprostanjenih u Francuskoj i na francuskim govornim područijima Švajcarske i Kanade jeste "Aprilska riba". Ideja je sledeća: ljudi jedni drugima lepe na leđa papirne ribe. Naravno, tako da žrtva to ne primeti. Ovaj običaj postoji i u nekim delovima Italije, kao i u belgijskoj pokrajini Antverpen.

Odmah u komšiluku, u flamanskom delu Belgije, tradicija je da deca na današnji dan zaključavaju svoje roditelje ili nastavnike i puštaju ih samo u zamenu za slatkiše.

Dok je u Koreji na vlasti bila dinastija Joseon (jul 1392 – oktobar 1897) kraljevskoj porodici i dvorjanima bilo je dozvoljeno da lažu i varaju jedni drugije, bez obzira na hijerarhiju, prvog snežnog dana u godini. Oni bi snegom punili činije, a potom ga prosipali na žrtvu, pod lažnim izgovorima. Žrtva je, kao gubitnik u igri, morala da ispuni želju onoga ko je sneg "poslao". Međutim, smatra se da ovde "podvale" nisu namerno planirane, već su bile bezopasne i često su bile vid dobročinstva prema dvojranima.

U Poljskoj je Prvi april takođe rezervisan za viceve, šale i prevare, na koje su osim stanovništva spremni i mediji, koji ponekad i sarađuju, kako bi informacije bile što "kredibilnije". Ozbiljne aktivnosti obično se izbegavaju. Ovo ubeđenje je toliko jako da je datum antiturskog saveza sa Leopoldom 1863, potpisan 1. aprila, promenjen na 31. mart.

Tradicionalna šala u Švedskoj, na "Dan glupaka", je da zamolite nekoga da isporuči zapečaćenu poruku, tražeći pomoć neke vrste. Međutim, u koverti se nalazi poruka: "Ne smej se i ne smeši se, lovi glupaka još jedan kilometar".

NAJBOLJE SVETSKE PRVOAPRILSKE ŠALE :)

Već smo rekli da se i mediji sve češće uključuju u Prvoaprilske šale. Evo dva najzanimljivija primera kako su nas svetski mediji "nasamarili".

Prvog aprila 1957. godine BBC-jev njuz šou "Panorama" najavio je da će, zahvaljujući veoma blagoj zimi i otklanjanju štetočine žiške, švajcarki farmeri moći da do kraja sprovedu berbu špageta sa drveća.

Istog dana 1992. godine, američki "Narodni radio" objavio je, u emisiji "Razgovor nacije", da će se nekadašnji američki predsednik Ričard Nikson ponovo kandidovati za šefa te države. Navodno, slogan njegove nove kampanje trebalo je da bude: "Nisam uradio ništa loše, niti ću".

Najpoznatije svetske prvoaprilske šale pogledajte OVDE.

Prevarite nekoga i dozvolite da neko prevari vas. Uživajte :)

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pametnjakovic jr.

    1. april 2013 | 21:25

    To pomalo potseca na ovu smejuriju od proslave tzv srpske nove godine, koja u stvari to nije. Bas me interesuje kada ce to u nasem narodu prerasti u dan sale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA