MINISTARSTVO: Može da se prodaje hleb lakši od pola kile

Nacionalna organizacija potrošača zatražila je da se zabrani prodaja osnovne vrste hleba od 450 grama, dok iz resornog ministarstva odgovaraju da ne sme biti skuplji od 48,5 dinara

  • 5

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) zatražila je da se zabrani prodaja osnovne vrste hleba od 450 grama po vekni, proizvedenog od brašna T-500, dok u resornom Ministarstvu trgovine navode da je moguće da se u maloprodaji pojavi hleb od tog brašna manje gramaže od pola kilograma.

U NOPS-u tvrde da se proteklih dana u pojedinim trgovinama i pekarama osnovna vrsta hleba "Sava" prodaje od 450 grama, a po zakonu vekna ne sme da bude lakša od pola kilograma.

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine objašnjavaju da su, prema važećoj Uredbi o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, proizvođači obavezni da proizvedu i stave u promet "Savu" najmanje 40 odsto od dnevne proizvodnje svih vrsta hleba i da cena vekne ne sme biti viša od 48,5 dinara.

Ostatak proizvodnje nije obuhvaćen nikakvim uredbama, tako da je moguće da se u maloprodaji pojavi hleb od iste vrste brašna, a manje gramaže, a pošto taj deo proizvodnje nije obuhvaćen uredbom, nema ni osnova za kontrolu, rekli su Tanjugu u tom ministarstvu.

Kompanija "Delez Srbija" saopštila je da je "Sava" od pola kilograma po vekni u ponudi u svim "Maksi" i "Tempo" maloprodajnim trgovinama u skladu sa uredbom, ali je u prodaji i nova vrsta hleba po povoljnijoj ceni.

Obezbedili smo i drugu vrstu hleba, koja po gramaži i karakteristikama više odgovara prosečnom potrošaču - beli hleb "Sava Don Don" od 450 grama po vekni, koji se prodaje po još nižoj ceni od 36,99 dinara, istakli su u tom trgovinskom lancu.

- Nikako nismo želeli da na bilo koji način obmanjujemo potrošače, što se vidi i ukoliko se preračuna cena hleba. Za gramažu od 500 grama beli hleb "Sava Don Don" koštao bi 41,10, a polubeli hleb "Dunav" 39,99 dinara, što je znatno manje od cene hleba koji je pod Uredbom - navode u kompaniji "Delez Srbija".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dafuq

    15. april 2013 | 23:02

    Je li pekari, a koji bi to BUM bio kada bi ponudili veknu hleba od celog 1 kg po ceni od 48.5 din?! A? Kupili bi simpatije cele Srbije, pevali bi pesme o vama! A taj vas dondon gurnite gde sunce ne sija. Pozdrav, Sugradjanin

  • Raša

    15. april 2013 | 22:59

    Zemlja lopova, na svim nivoima. Izgleda da su danas jedino kriminalci pošteni u svom poslu. E zemljo Srbijo!

  • Desko

    16. april 2013 | 00:25

    Sramota...bolje ko kiflu 120 grama da se ne ugojimo previše,ko da smo u aušvic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA