KO SU ČEČENSKI BOMBAŠI: Amerika im plaćala stipendije za školovanje (FOTO)

Ubijeni brat Tamerlan, kao i Džokar koji je u bekstvu, bili su posvećeni muslimani i uzorni đaci, a pohađali su čak i vojne škole po inostranstvu. Ipak nije još uvek sigurno šta ih je navelo da izvedu pokolj

  • 3

Braća bombaši koji stoje iza napada na bostonskom maratonu su poreklom iz Čečenije , a u SAD su došli pre više od 10 godina, međutim nikad nisu uspeli da se uklope u sredinu.

- Nemam ni jednog prijatelja zu Americi. Ne razumem ih- rekao je Tamerlan Carnaev jednom prilikom.

Ipak, nije jasno šta je dovelo do toga da Džokar (19) i Tamerlan Carnaev (26) koji su živeli u Kembridžu izvedu teroristički čin, ubiju troje i rane 176 ljudi.

BOMBAŠ SANJAO BUDE PROFESIONALNI BOKSER

Stariji brat Tamerlen (26) koji je ubijen jutros u razmeni vatre sa policijom trenirao je u teretani i sanjao da uđe u nacionalni olimpijski bokserski tim, sudeći po fotografijama zabeleženim na njegovom treningu. On je bio toliki vernik da je prestao da pije alkohol i puši, a čak nije skidao ni majicu na treninzima.

I njegov mlađi brat koji je u bekstvu izjašnjavao se kao posvećeni muslimani, a obojica su se obučavala u vojnim školama u inostranstvu.

Novinar koji je učestvovao u projektu Džonas Hirn nije bio dostupan za komentar, međutim snimak koji je napravio svedoči o životnom putu braće u Americi.

- Tamerlan je napustio Čečeniju sa svojom porodicom zbog sukoba '90-ih i živeo je u Kazahstanu nekoliko godina pre nego što je u SAD došao kao izbeglica - navodi snimak.

Tamerlan je pohađao Banker Kil državni koledž za koji je dobio stipendiju, i nadao se da će postati inženjer. Uzeo je slobodan semestar da bi trenirao boks u Bostonu.

BEGUNAC ĐAK ZA PRIMER

Njegov brat, koji je u bekstvu, Džokar Carnaev osvojio je 2.500 dolara stipendije u 2011. godini od grada Kembridža, prenose mediji uvid u dokumenta.

Medijima se obratio otac osumnjičenih koji za AP kaže da je njegov sin (trenutno u bekstvu) "pravi anđeo", kao i da je "uspešni student medicine". Ujak, Ruslan Carni, za CNN rekao je da ne može da veruje i da ovo nije moguće. On je dodao da su braća živela zajedno blizu Bostona celu deceniju.

Jutjub nalog Tamerlana Carnaeva ima plejlistu posvećenu terorizmu, a jedan od klipova na njemu se zove "Pojava proročanstva: Crna zastava iz Korasana". Pored toga, druga lista mu je bila posvećena Islamu, a treća Timuru Mucuraevu, čečenskom pevaču koji je pevao o borbi Čečena protiv Rusa, koji je sada u egzilu.

Spekuliše se da je Tamerlan, takođe, podržavao i samostalnost Čečenije.

- Ukoliko njegova rodna Čečenija ne postane nezavisna Tamerlan je rekao da će pre da se nadmeće sa Amerikom, nego sa Rusijom - dokazuje jedan video snimak koji je pronađen u istrazi.

(M. R. / Izvor: Foxnews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The X Files

    19. april 2013 | 18:42

    1999.godine u toku rata na Kosovu Ceceni su obucavali i ucesvovali u teroristickim akcijama na Kosovu protiv Srpske policije i lojalnim delom albanskog stanovniva.Jedna od karakreristika je bila pasulj bomba expes lonac nafilovan exerima i explozivom koji ima veliku ubojnu moc. Hiljade Šiptara narko-mafijaša, da se s Kosova se enabdevaju teroristi u Cececeniji, da se iz poslova s drogom podmicuju mnogi u svetu, da šiptarska narko mafija kontroliše cetvrtinu osoblja KFOR-a i UNMIK-a

  • sasa

    19. april 2013 | 19:01

    Jeli to nisu oni koje Amerikanci podržavaju nešto je ono bilo u prošlosti na kavkazu

  • Mare

    19. april 2013 | 18:46

    Ha-haa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA