Osumnjičeni Čečen bio pod prismotrom FBI

Jedan od braće bombaša, koji stoje iza napada na bostonskom maratonu, bio je najmanje tri godine pod nadzorom američkog FBI

  • 1

Jedan od dvojice Čečena, koji su osumnjičeni da stoje iza bombaškog napada na maratonu u Bostonu, bio je najmanje tri godine pod nadzorom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), rekla je njegova majka Zubeidat Tsarnajeva.

Ona je, u telefonskom intervjuu za ruski televizijski kanal na engleskom jeziku "Raša tudej", rekla da veruje da su njeni sinovi nevini i da su optužbe protiv njih montirane.

Tamerlan Tsarnajev (29) ubijen je u pucnjavi s policijom, dok je njegov 19-godišnji brat Džohar posle jednodnevne potere uhvaćen, podseća agencija Rojters.

- Njega (Tamerlana) je kontrolisao FBI, izgleda tokom tri do pet godina - rekla je Tsarnajeva, govoreći na englekom jeziku i koristeći direktan engleski prevod ruske reči koja znači praćen.

Ona je rekla da je FBI znao da njen sin radi, kao i da su znali su koje internet sajtove posećuje. Tsarnajeva je ponovila reči oca tih mladića Anzora, koji je juče rekao da veruje da su optužbe protiv njegovih sinova montirane.

- To je zaista, zaista teško čuti. Ono što ja kao majka mogu da kažem jeste da sam zaista sigurna, 100 odsto sigurna, da je to namešteno - rekla je ona.

Američki vladini zvaničnici izjavili su da braća nisu bila pod prismotrom kao mogući militanti. FBI je, međutim, juče saopštio da je 2011. godine ispitao Tamerlana na zahtev vlade jedne strane zemlje čije ime nije naveo.

Taj slučaj je zatvoren, pošto u razgovoru sa Tamerlanom i članovima njegove porodice "nije otkrivena nikakva teroristička aktivnost, domaća ili strana", navedeno je u saopštenju FBI.

To saopštenje je prvi dokaz da je ta čečenska porodica skrenula na sebe pažnju američkih bezbednosnih zvaničnika, nakon što je emigrirala u SAD iz Dagestana pre otprilike jedne decenije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosnjak

    21. april 2013 | 09:00

    Naravno bio je pod nadzorom kako da namjeste svim cecenima koji se skoluju tamo da ih se otarakse pa je najbolje na ovaj nacin.Iza svake prljave rabote kako u svijetu tako i u SAD stoji vlada kao i FBI prokleti da su.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA