Odložiti reatest za vozila na plin do 2014!

Vozači koji imaju automobile na plin su na tehničkom pregledu saznali da moraju ponovo da urade atest za TNG sistem koji košta 6.000 dinara, a na koji čekaju i po mesec dana. Damir Okanović smatra da bi primenu novog propisa trebalo odložiti

  • 12

Vozači koji umesto benzina koriste plin i koji već imaju atest za TNG (tečni naftni gas) sistem sada moraju ponovo da pribave atest da bi registrovali svoje vozilo. Taj reatest košta 6.000 dinara, a na njega se čeka i po mesec dana!

Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja poručuju da bi primenu novog propisa trebalo odložiti makar do 2014, kako bi postojeći atesti istekli i vozači se prilagodili novim okolnostima.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, pojašnjava za Telegraf.rs da su pojedine odredbe zakona o bezbednosti saobraćaja bez ikakvog javnog obaveštenja počele da se primenjuju.

Tako su oni koji imaju vozila na plin sasvim slučajno saznali, i to na tehničkom pregledu, da moraju da urade ponovo atest, ukoliko je prošlo više od pet godina od dobijanja prethodnog.

- Činjenica je da je zakon o bezbednosti saobraćaja usvojen decembra 2009. godine. Ali ta odredba se nije primenjivala do sada. Da stvar bude još komplikovanija pobrinula se Agencija za bezbednost saobraćaja koja je dozvolila da vozači na reatest moraju da čekaju i do mesec dana. To znači da za to vreme oni ne mogu da voze svoje automobile. Nije dobro ni što se zahteva da ispitivanje mogu da vrše samo doktori nauka i inženjeri. Pošto ih je malo, to usporava čitav proces. A tamo gde se na nešto čeka, uvek se otvara mogućnost za korupciju - smatra Okanović.

S druge strane, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović tvrdi da ovakve optužbe ne stoje.

- Nije istina da doktori nauka samo mogu da vrše kontrolu, kao što nije istina ni da se čeka po mesec dana da bi se dobio atest - kaže za Telegraf Jovanović.

On ističe da Agencija samo obavlja ono što joj je naložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Interesantno da u MUP-u drugačije vide ovu problematiku.

- Izradu uverenja o ispitivanju vozila (atest) sa ugrađenim uređajima za pogon vozila na gas u delokrugu je Agencije za bezbednost saobraćaja - poručuju iz MUP-a i dodaju da su, samim tim, i odgovori na sva ostala pitanja koja je Telegraf poslao iz ove oblasti "takođe u nadležnosti Agencije".

Iako ne spore da se usluga naplaćuje, u Ministarstvu saobraćaja tvrde da ovde nije reč  o reatestu, već o kontroli, i podsećaju da atest ne važi od donošenja zakona o bezbednosti saobraćaja iz decembra 2009,  već od momenta izdavanja atesta.

- Glavni cilj je da se broj zapaljivih automobila smanji u Srbiji, a naročito broj ljudi koji su tako nastradali - kaže za Telegraf.rs Milan Božić, savetnik u Ministarstvu saobraćaja.

On ističe da je zakonska obaveza vozača koji koriste plin da nakon pet godina od dobijanja atesta ponovo obave kontrolu.

Na pitanje Telegrafa zbog čega se onda ova zakonska odredba nije primenjivala odmah po donošenju zakona krajem 2009. godine, Božović kaže da je "dobro što se počelo sa primenom, iako se kasni nekoliko godina".

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor Nikolic

    29. april 2013 | 08:57

    Naravno da nije istina g. Jovanoviću da se atest čeka mesec dana. U Niš-u se trenutno čeka 3 i po meseca (može se lako proveriti, meni zakazačli za 13.08.) a registracija mi ističe za mesec dana, što znači da ću biti bez vozila 2 meseca, plus odjava, plus nove tablice plus.... Koji smo mi propast od države, to je neverovtno. Toliko ima problema sa atestom a svi ćute.

  • Bratislav

    30. april 2013 | 00:13

    Takodje i ja sam u istom kosu, registracija mi istice 29 aprila, javio sam se za atest plina u Nisu 2 aprila i zakazali mi za 10 jul.....sto znaci nema voznje, vracanje tablica i nova saobracajna....Ovo ne postoji ni u Kamerunu....i moguce ja samo u ovoj zemlji, znaci ja zelim da atestiram plin...i zelim da platim sve sato treba...a dobijam to da ne mogu vositi auto 2 meseca i da ponovo moram kupovati tablice i saobracajnu....za ovakvu odluku...ma cija bila....neko bi bio javno obesen u zemljama gde postoji red i zakon!

  • MOJA BABA

    27. maj 2013 | 20:26

    E STOJADINE STOJADINE TREBA TEBI DATI PLATU 15000 I JEDAN STOJADIN IZ 81 PA TE POSLATI NA REATEST. LOPOVI DOKLE CETE KORACATI OVOM ZEMLJOM????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA