LI ČAJLD, NAJVEĆI ŽIVI MAJSTOR TRILERA, EKSKLUZIVNO ZA TELEGRAF: Sviđa mi se kako je Tom Kruz odigrao Džeka Ričera (VIDEO)

Najtiražniji pisac "Njujork tajmsa" priča o holivudskoj ekranizaciji svoje knjige, tome zašto voli "Led Zepellin" i zbog čega je Džek Ričer bolji agent od Džejmsa Bonda

  • 2

Kada je pre 18 godina dobio otkaz na TV "Granada" kao tehnološki višak, najveći savremeni autor trilera i najtiražniji pisac "Njujork tajmsa" Li Čajld (59) (umetničko ime, pravo mu je Džim Grant), prema sopstvenom priznanju, kupio je nekoliko olovaka i hrpu papira i počeo da piše "Mesto zločina" (Laguna). Bila je to prva u serijalu od sedamnaest knjiga o bivšem vojnom policajcu i istražitelju Džeku Ričeru.

Ovaj Britanac sa stalnim boravkom u SAD tada nije ni slutio da će njegov analogni borac u digitalnom svetu za svega nekoliko godina postati jedan od glavnih takmaca Džejmsu Bondu. A još manje da će ga na velikom ekranu oživeti niko drugi do Tom Kruz.

Poznavaoci Čajldovog televizijskog stvaralaštva, međutim, od ovog autora nisu očekivali manje. A i kako bi kad je kao direktor mančesterske "Granade" u zlatno doba britanske televizije stao iza kultnih serija "Brideshead Revisited", "The Jewel in the Crown", "Prime Suspect" i "Cracker".

Otkad je počeo da piše, rezultat je za Čajlda, mora se priznati, bio više nego dobar. Li danas ima tri doma - stan na Menhetnu, kuću na selu u južnoj Francuskoj i avion kojim često leti na relaciji Evropa-SAD.

Slobodno vreme, kako u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf kaže, "troši" vozeći svog "jaguara", čitajući konkurentske romane, slušajući hard-rok i kao i svaki Britanac - gledajući fudbalske utakmice. Preseljenje mu, kao konzervativnom Ostrvljaninu, nije teško palo.

- Moja supruga je Amerikanka, tako da se u SAD osećam kao kod kuće. Pritom me nikad nije držalo mesto. Još od tinejdžerskih dana imao sam običaj da na svakih nedelju dana prelazim okean - počinje priču za Telegraf Čajld, dodajući da je posebno ponosan na sebe što je u ovako velikoj zemlji uspeo da istraži sva mesta koja su mu bila interesantna.

Jedan iz serije vaših romana o Džeku Ričeru, “Jedan hitac”, ekranizovan je prošle godine. Da li vam se svideo Tom Kruz kao Ričer i da li ste uopšte mogli da utičete na izbor glumca?

- Pre nego što sam odgledao film, priželjkivao sam da vidim ono što bi svaki ljubitelj dobrog bioskopskog hita poželeo: intrigantnog glavnog junaka, napetu priču i uzbudljivi i neočekivani kraj. To što sam očekivao, to sam i dobio. Ne kažem to reda radi, zaista mi se svidela ekranizacija moje knjige, pa i Tom Kruz kao Ričer.

Od trenutka kada ste stvorili Ričera, svi se pitaju ko stoji iza njega. Možda neki Srbin, poput Dušana Popova, pravog Džejmsa Bonda?

- Dobar štos! Možda ću vas razočarati, ali Ričer je zapravo šablonski lik, koji se toliko puta ponavljao u istoriji književnosti i pre mojih romana. On je tipičan izdanak tradicije: plemeniti usamljenik, lutajući vitez, misteriozni stranac. On svoje vreme “troši” skitajući svetom i istražujući ga. Pritom se svim silama trudi da izbegne nevolju... No, ona ga uvek nekako nađe (smeh).

Koja je, po vašem mišljenju, glavna razlika između Ričera i Bonda?

- Ričer ima veću slobodu izbora od Bonda. Ipak je Bond državni službenik, a Ričer slobodnjak. Dakle, Džekove prednosti su više nego očigledne. Što se Bondovih prednosti tiče... Ma, koga ja zavaravam! Bond ih nema!

Pohađali ste školu Kralja Edvarda, u koju je svojevremeno išao i Tolkin. Da li ste saznali neke interne anegdote o njemu, koje nisu poznate široj javnosti?

- Voleo bih da kažem da jesam, ali, nažalost, nisam.

U zlatno doba britanske televizije bili ste direktor "Granade". Da li je istina da biste se i dalje bavili tim poslom da kao tehnološki višak niste dobili otkaz?

- Naravno. Bio je to sjajan posao! Najuzbudljivije je bilo raditi iza kamere na setu serija “Brideshead Revisited”, “The Jewel in the Crown”, “Prime Suspect", "Cracker”... Na tim snimanjima sam naučio sve što treba da znam o dobrom postavljanju priče na mali ekran. Doduše, razlika između rada na televiziji i pisanja je u tome što je ovo prvo rezultat timskog rada, a u ovom drugom si solista. Meni se daleko više sviđa ovaj drugi sistem rada. Volim slobodu, priliku da se osamim i da ne zavisim ni od koga.

Imate li neku omiljenu muziku uz koju pišete?

- Reći ću samo da je “Led Zeppelin II”, drugi studijski album legendarnog britanskog rok benda “Led Zeppelin” iz '69. godine, zapravo razlog što ljudski rod ima uši!

U medijima se već duže spekuliše koja će vaša naredna knjiga biti ekranizovana. Da li uopšte imate pravo glasa kada se pravi izbor?

- Ljudi koji stoje iza prethodne ekranizacije moje knjige zainteresovani su za nastavak priče na velikom ekranu. Nažalost, do zvanične objave ne smem o tome da pričam. Tako da - nema vesti dok ne stigne vest od šefova! (smeh)

Napisali ste sedamnaest knjiga o Ričeru. Je l' vam dosadio ili ćete se i u narednoj knjizi baviti njime?

- To je suvišno pitati! Naravno da ću se i u narednoj knjizi baviti Ričerom.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav`

    16. april 2016 | 01:20

    Ričer je visok oko 190 sa 110 kg i u svakoj knjizi se naglašava na više mesta da takva njegova pojava deluje na moguće negativce. Na koji način je Kruz to postigao? Srećom pa sam pročitao knjige o Ričeru pre gledanja filma.

  • gorča

    25. maj 2013 | 02:24

    Meni i ne. Ceo film je kao sesija pumpanja ega Kruga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA