Napadač iz Londona hapšen 2010. zbog veza sa Al Kaidom

Više britanskih listova je izvestilo da je Adeboladžo uhapšen u Keniji pre više od dve godine, jer je, sa grupom mladih, pokušao da se pridruži somalijskoj terorističkoj grupi Al Šabab, poznatoj po vezama Osamom bin Ladenom

  • 0

Jedan od glavnih osumnjičenih za brutalno ubistvo vojnika u Londonu Majkl Adeboladžo bio je uhapšen u Keniji 2010. godine pod lažnim imenom i predat britanskim obaveštajcima.

- Kenijska vlada je uhapsila Majkla Olemendisa Ndemoladža. Predali smo ga agentima britanske službe bezbednosti u Keniji i on je izgleda pronašao put do Londona gde je postao Majkl Adeboladžo. Kenijska vlada ne može da bude odgovorna za ono što je desilo s njim pošto smo ga predali britanskim vlastima - izjavio je portparol kenijske vlade Mutui Kariuki.

Portparol kenijske vlade je dodao da je Adeboladžo putovao sa britanskim pasošem, ali nije mogao da potvrdi da li je on autentičan.

Britanski Forin ofis je potvrdio da je jedan britanski državljanin bio uhapšen u Keniji 2010. i da mu je pružena konzularna pomoć kao što je slučaj sa svim britanskim državljanima.

Više britanskih listova je izvestilo da je Adeboladžo uhapšen u Keniji pre više od dve godine, jer je, sa grupom mladih,  pokušao da se pridruži somalijskoj terorističkoj grupi Al Šabab, poznatoj po bliskim vezama sa Al Kaidom.

Ovu informaciju potvrdio je načelnik kenijske antiterorističke policijske jedinice Bonifase Mvaniki, koji je rekao da je Adeboladžo bio uhapšen i ispitivan zbog veza sa ekstremistima iz Al Šababa, i da je nakon toga deportovan.

Adeboladžo je uhvaćen na video snimku kako nosi krvave noževe i sataru nakon napada na vojnika Lija Rigibija u sredu u Vulviču na jugoistoku Londona i govori da ga je ubio, jer britanski vojnici ubijaju muslimane.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA