Otporaši koje je pretukao Marko Milošević moraju da plate 822.000 dinara!

- Očekujem hitnu reakciju potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, koji je pravnik po struci i koji odlično zna da EU i Venecijanska komisija pomno prate proces reforme pravosuđa - kaže Momčilo Veljković

  • 7

Maratonski sudski postupak koji se vodio protiv Marka Miloševića i petorice njegovih saradnika, zbog brutalnog premlaćivanja trojice "Otporaša" 2000. godine ispred kafea "Pasaž", okončan je još u martu prošle godine, zbog apsolutnog zastarevanja.

Iako u takvom slučaju troškove suđenja snosi država, sudija Osnovnog suda Gordana Vidojković naložila je da najveći deo plate pretučeni "Otporaši" Nebojša Sokolović i Momčilo Veljković!

Naime, sudija je u obrazloženju rešenja navela da pretučeni snose odgovornost za neka odlaganja, pa će zato u budžet morati da uplate čak 822.000 dinara: Sokolović 777.500, a Veljković 44.750.

- Sve nedolaske uredno sam opravdao, pa zato nema govora o namernom otezanju. Jasno je da je ovakvo rešenje sudija donela jer smo od Visokog saveta sudstva tražili da je razreši, ali, naravno, to je odbijeno - kaže Sokolović.

On i Veljković tvrde da je sve vreme postupka sudija Vidojković za svoje odluke imala podršku SPS-a, koji nije želeo da se osudi sin Slobodana Miloševića.

- Kad je zastarevanjem definitivno zaštitila Marka, njoj je ministar Milutin Mrkonjić javno čestitao na sudijskoj hrabrosti, pa je jasno koja je stranka štiti svih ovih godina - kaže Veljković.

On navodi da je njihov slučaj pravi primer pravnog nasilja, kojim pravosuđe kažnjava žrtve, umesto napadače.

- Iako smo brutalno pretučeni, prvo smo uhapšeni i držani u pritvoru. Potom je država odbila da goni napadače, pa smo to morali sami. Onda je sudija odbijala da u proces uvede i Marka, i pored iskaza svedoka da je on bio glavni akter. U proces ga je uvela tek pošto je pobegao iz zemlje i dobio azil u Rusiji. Nakon toga, 2008. godine donela je presudu po kojoj potvrđuje da je i on učestvovao u tuči, ali da se ne zna ko je koga udarao, iako su svedočenja očevidaca bila precizna. Potom je, korak po korak, uspela da dovede do apsolutnog zastarevanja, a sada za to krivicu prebacuje na nas – kaže Veljković, koji je zadobio lakše povrede, dok je najteže povređeni, Radojko Luković, poginuo 2010. godine i potom izuzet iz procesa.

Zbog takvog epiloga suđenja, koje se tokom svih ovih godina pratilo i u Evropskoj uniji, Veljković je najavio štrajk glađu ispred Vlade Srbije.

- Očekujem hitnu reakciju potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, koji je pravnik po struci i koji odlično zna da EU i Venecijanska komisija pomno prate proces reforme pravosuđa u Srbiji. Postupanja sudije Vidojković dokazuje da reforma nije sprovedena, jer se i dalje sudi u korist moćnih, a na štetu žrtava - kaže Veljković.

Ukoliko država ne bude reagovala, on će zatražiti azil u nekoj od stranih zemalja, možda i u Albaniji, jer smatra da nigde neće proći gore nego u sopstvenoj zemlji.

Marko Milošević nije se pojavljivao na suđenju, iako je znao da se ovde vodi proces protiv njega, na koji je pozivan i preko oglasne table Osnovnog suda. Međutim, za nedolaske ne snosi nikakve sankcije, jer mu nije dosuđeno da plati nijedan dinar sudskih troškova, čak ni za advokata, jer mu je dodeljen po službenoj dužnosti.

Te troškove snosiće Sokolović i Veljković, ali i trojica napadača, Markovih saradnika, koji će platiti od 108.000 do 166.000 dinara, jer sudija smatra da su i oni neopravdano otezali proces. Istim rešenjem, sudija je naložila da se iz budžeta države isplate troškovi advokatima u postupku: Dušanu Cvejiću, koji je zastupao "Otporaše" 1,7 miliona, Danici Spasić koja je zastupala Markove prijatelje 1,75 miliona i Mirjani Vlašković, Markovom advokatu po službenoj dužnosti, 105.375 dinara.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Micojka

    5. jun 2013 | 12:25

    Sramotq,stvarno ne znam vise.Ne znam kakva je brže ovo država?Svakim danom propadamo sve vise i vise.Ljudi,bezite dok možete!

  • Pokojni Toza

    5. jun 2013 | 12:41

    Pa troskove nek plati sudija. I ja kad pogresim dajem iz dzepa

  • Jesmo li u filmu strave

    5. jun 2013 | 13:49

    Drzava stavi predmet u fioku i ceka APSOLUTNO ZASTAREVANJE. Pa je to malo, nego ce za Markove nedolaske i odlaganja platiti ta ista drzava, a oni koje je on ojadio, morace sami da plate drzavi koja je dozvolila zastarevanje predmeta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA