ASANŽ: Snouden je heroj!

- Ne želimo da završi kao Bredli Mening, u zatvoru bez suđenja, da bude maltretiran i da se sada suoči sa doživotnom kaznom zatvora - kaže osnivač "Vikiliksa"

  • 0

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž izjavio je da je Edvard Snouden - bivši radnik CIA koji je uznemirio svet otkrićem da se vlada njegove zemlje bavi špijuniranjem interneta, pravi heroj koji se poneo izuzetno hrabro.

- Ono što mi ne želimo jeste da on završi isto kao i Bredli Mening, da bude u zatvoru bez suđenja, da bude maltretiran u zatvoru i da se sada suoči sa doživotnom kaznom zatvora - rekao je Asanž.

Američki vojnik Mening (25) se tereti za odavanje vojnih tajni koje je kasnije objavio internet sajt "Vikiliks" i protiv njega je nedavno počelo suđenje pred vojnim sudom u Fort Midu u Merilendu. U slučaju da bude proglašen krivim, preti mu doživotna zatvorska kazna bez mogućnosti pomilovanja.

- Oni nastoje da naprave presedan da je govorenje za medije komunikacija sa neprijateljem i da je to prekršaj za smrtnu kaznu. Ono što je u pitanju na ovom suđenju jeste budućnost novinarstva u SAD i ostatku sveta - kazao je Asanž.

On je dobio utočište u ekvadorskoj ambasadi kako bi izbegao izručenje Švedskoj, čije ga vlasti traže zbog optužbi za seksualni napad i silovanje.

Osnivač vebsajta, koji je objavio hiljade poverljivih depeša SAD, poriče optužbe i tvrdi da će ga švedske vlasti izručiti Vašingtonu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA