POLICIJA NA TRAGU: Krivci za provaljene testove u Ministarstvu prosvete?

Policija intezivno radi na pronalaženju krivaca za pojavljivanje rešenja završnih ispita iz matematike na ulici. Tragovi vode ka Ministarstvu prosvete

  • 7

Još uvek nema odgovornih za bruku srpske prosvete, kada je dan pre ispita procureo završni test iz matematike koji se mogao kupiti na ulici za neverovatnih 9.000 dinara. Kako Telegraf saznaje policija intezivno traga za krivcima, a u sklopu istrage saslušano je nekoliko profesora i đaka kod kojih su pronađeni falsifikati originalnog upitnika, a kako nam je nezvanično rečeno sumnja se da se glavi distributer rešenja matematičkog ispita na ulicu nalazi u Ministarstvu prosvete!

Kako saznaje naš portal iz izvora bliskih istrazi MUP Srbije intezivno radi na pronalaženju odgovornih za "pojavljivanje rešenja testova završnog ispita iz matematike na ulici".

- Policija istražuje sve, a za sada su ispitani đaci kod kojih su pronađena rešenja, kao i nekoliko profeosra iz osnovnih škola. Traže se odgovorni, a za sada svi tragovi vode ka Ministarstvu prosvete - kaže naš sagovornik iz istrage.

Prema njegovim rečima pojavile su se osnovane sumnje da je neko iz Ministarstva prosvete odao rešenja, koja su se kasnije falsifikovala i prodavala.

U policiji su za Telegraf rekli da je Ministarstvo prosvete dostavilo svu neophodnu dokumentaciju.

- Od Ministarstva prosvete dobili smo svu neophodnu dokumentaciju, pa nije bilo ni potrebe da se niko, pa ni ministar Žarko Obradović poziva na saslušanje. Policija intezivno traga za odgovornima i čim budemo imali neke opipljive dokaze obavestićemo sve - rečeno nam je u MUP-u Srbije.

PROCEDURA PROLASKA TESTOVA OD MINISTARSTVA DO UČENIKA!

Podsetimo testovi su do učenika prošli čitav lanac institucija, testovi su najduže bili smešteni u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, gde su napravljeni i čuvani. Odatle su u pratnji policijskih službenika dalje predati "Službenom glasniku" na štampanje. Da bi 15. juna, testovi uz pratnju policije bili transportovani do lokalnih punktova u svim školskim upravama, po celoj Srbiji.

Testovi su, kako pravila nalažu bili upakovani u specijalnim kesama u koje se pakuje novac, pa nije postojala mogućnost da se otvore, a da se to ne primeti. Direktori škola preuzeli su ih dva dana kasnije, u pratnji policije i saradnika.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragan Banićević tvrdi da ne postoji šansa da se propust desio kod njih i da je sve rađeno po protokolu. Dok u "Službenom glasniku" kažu za Telegraf da "ni muva nije mogla da proleti a da se to ne sazna" jer je sve bilo pod video-nadzorom.

Ostavku ministra zatražili su, u međuvremenu, i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Foruma beogradskih osnovnih škola, koji traže i da se rezultati polaganja male mature ponište, a deci omogući upis u srednje škole na osnovu uspeha iz osnovne.

Radmila Dodić, predsednica Foruma, smatra da ministra, "ako neće sam da ode, Vlada treba da razreši".

- Dve godine zaredom testovi cure u javnost, bacaju se milioni za štampanje rezervnog testa, a moralna šteta je nenadoknadiva - kaže Dodićeva.

IVICA DAČIĆ: SMENIĆU OBRADOVIĆA AKO JE KRIV!

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će smeniti ministra prosvete Žarka Obradovića ukoliko istraga u narednih nekoliko dana pokaže da je odgovoran za krađu testova za malu maturu.

- Istraga je u toku, pohapsićemo sve koji su učestvovali u krađi i distribuciji testova. Ako se utvrdi da je kriv ministar Obradović, smeniću ga! – kategoričan je Dačić, koji tvrdi da je država "angažovala maksimalne kapacitete da razreši ovaj skandal".

- Neće tu biti milosti. Ne znam koliko se to u javnosti razume, ali ovo je ozbiljan zločin! Nećemo nikome dozvoliti da se igra sa državom i budućnošću naše dece. Svi koji su odgovorni biće kažnjeni. Bez razlike, bez obzira na položaj ili bilo šta drugo – naveo je Dačić.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vozdovac

    21. jun 2013 | 20:47

    Pa kada su diplome fakuleta i skola, kao i radna mesta na prodaju, zasto ne bi bili i testovi za prijemni? Sta je tu cudno? :D

  • B.B.

    21. jun 2013 | 20:27

    Kakva nam je drzava-takvi su nam i prijemni. Ako imas pare-mozes sve...

  • mm

    21. jun 2013 | 20:10

    Svi putevi vode u Rim...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA