ZADUŠNICE: Srbi na Kosovu obišli uništena groblja i oskrnavljene spomenike (FOTO)

Srbi iz Severnog dela Kosovske Mitrovice obišli su pravoslavno groblje u južnom delu podeljenog grada na Ibru i zatekli stravičan prizor jer gotovo da nema spomenika koji nije devastiran, polomljen i oskrnavljen

  • 2

Za Srbe iz podeljenog grada na Ibru, zadušni dan je jedina prilika kada mogu da posete pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice.

U pratnji KPS-a nekoloko stotina Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice je oganizovano autobusima "Kosmet-prevoza" obišlo grobove svojih najmilijih. Prizor stravičan, gotovo da nema spomenika koji nije devastiran, polomljen, oskrnavljen, a znamenje hrišćanstva – krst se ne može uočiti, traženje grobnih mesta po sećanju...

Sa namerom da "srede“ groblje za zadušnice, komunalci iz južnog dela grada su za sobom ostavili pokošenu korov, koja je zadala još veće muke u traženju grobnih mesta. Na groblju su u toku radovi na uređenju staza i ograde koja je na pojedinim mestima potpuno uklonjena.

- Obaveza komunalne službe je da održava groblje, a vidite kako izgeda, medjutim grobna mesta i spomenici koji su lična svojima i tu niko nema pravo, ni crkva, ni opština da bez saglasnosti porodice čini bilo šta – rekao je protojerej stavrofor Milija Arsović, koji je sa sveštenstvom sabornog hrama Sv. Dimitrija iz severnog dela grada služio pomen upokojenima.

Još uvek nije započeta obnova više puta paljene kapele na groblju, koju su koristili i pripadnici rimokatoličke konfesije, takodje sahranjivani ovde.

Na pravoslavnom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice, Srbi su se sahranjivali do izbijanja ratnih sukoba 1999. god. od kada se sahranjuju na seoskom groblju u Rudaru kod Zvečana.

Do danas groblje je više puta devsatirano, a 90 odsto spomenika je polomljeno i oskrnavljeno, kao i grobna kapela. Sa groblja su pokradena mesingana slova, vazne i ograde koje Albanci i Romi iz južnog dela grada prodaju u staro gvoždje, a ostacima polomljenih mermernih ploča popločavju dvorišta ispred svojih kuća.

Na tzv "Duhovne zadušnice“ zbog nabujale vegetacije najteže je pronaći grobno mesto, a mnogi ih po sećanju nalaze. Iz ovih razloga učestalo je iskopavanje i prenošenje posmrtnih ostataka na groblje u Rudare i u gradove širom centralne Srbije.

Muslimansko groblje koje se nalazi u severnom, srpskom delu grada, Albanci i svi ostali pripadnici muslimanske konfesije posećuju bez pratnje KPS-a, potpuno bezbedno i u svako doba, nikada nije bilo meta uništavanja i skrnavljenja.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    22. jun 2013 | 14:56

    polako...pa neće biti prvi put da ćemo vraćati srpsku teritoriju..a zna se kako..

  • sumadinac

    22. jun 2013 | 15:19

    A u severnom, srpskom delu netaknuto groblje, e boze, boze sto dozvoljavas sve ovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA