EVROPA NA NOGAMA ZBOG ŠPIJUNIRANJA: Italija, Grčka i Austrija traže objašnjenje od SAD

- Tražili smo razjašnjenje veoma škakljive afere i uvereni smo da će, u duhu saradnje i prijateljstva koji karakterišu odnose između dve zemlje, sve potrebne informacije i garancije biti obezbeđene - kaže šefica italijanske diplomatije, dok se u Austriji čuju i zahtevi za povlačenjem ambasadora

  • 1

NOVI SUKOB NA POMOLU? Nekoliko evropskih zemalja traži od zvaničnog Vašingtona da objasni svoje aktivnosti u vezi sa špijuniranjem, koje je obelodanio odbegli službenik američke obaveštajne službe NSA Edvard Snouden.

Italijanska ministarka spoljnih poslova Ema Bonino izrazila je uverenje da će Vašington pružiti neophodne detalje i garancije o izveštajima o špijunaži evropskih institucija od strane SAD.

- Tražili smo razjašnjenje veoma škakljive afere i uvereni smo da će, u duhu saradnje i prijateljstva koji karakterišu odnose između dve zemlje, sve potrebne informacije i garancije biti obezbeđene - istakla je Bonino i dodala:

- SAD su nas uverile da će sva objašnjenja biti data Evropskoj uniji i njenim državama članicama.

U dokumentima koji su došli do britanskog lista "Gardijan" preko Edvarda Snoudena navedeno je da su američke obaveštajne službe špijunirale određene ambasade i misije pri UN, uključujući italijansku ambasadu u Vašingtonu.

Slična poruka stigla je i sa obala Egejskog mora: Grčko ministarstvo spoljnjih poslova saopštilo je da će istražiti izveštaje da su SAD špijunirale grčku ambasadu u Vašingtonu i grčku diplomatsku misiju u Ujedinjenim nacijama.

Prisluškivanje grčke misije u UN bilo je poznato kao "Pauel", a operacija protiv njene ambasade prozvana je "Klondajk".

- Želim da istaknem da Grčka u potpunosti poštuje međunarodno pravo kojim je utvrđen operativni status diplomatskih i konzularnih misija. Zato Grčka ne može da shvati medijske izveštaje o nadgledanju grčkog i drugih diplomatskih predstavništava koje su vršile službe prijateljske i savezničke države - izjavio je portparol grčkog ministarstva spoljnjih poslova Konstantinos Kutras.

On je dodao da će grčke vlasti istražiti izveštaje objavljene u "Gardijanu" i nemačkom nedeljniku "Špigl".

- Podrazumeva se da će u zavisnosti od rezultata istrage biti tražena neophodna objašnjenja - rekao je Kutras.

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je u nedelju da je EU odmah stupila u kontakt sa američkim vlastima zbog izveštaja u "Špiglu" da je NSA prisluškivala kancelarije EU u Vašingtonu, Briselu i UN.

- Čim smo videli ove izveštaje, Evropska služba za spoljnje delovanje stupila je u kontakt sa američkim vlastima i u Vašingtonu i u Briselu kako bi tražila hitno razjašnjenje istinitosti izveštaja i činjenicama oko ovih optužbi - poručila je Eštonova u saopštenju.

Francuska i Nemačka su, takođe, tražile objašnjenja od Vašingtona, pošto je u izveštajima navedeno da su i njihove ambasade špijunirane.

AUSTRIJA: POVLAČENJE AMBASADORA?

Slobodarska partija Austrije zahteva povlačenje ambasadora SAD zbog afere prliskušivanja koje je sprovodila američka obaveštajna služba NSA.

- Svakog dana nam stižu nove vesti u vezi sa ludilom oko prisluškivanja američkih vlasti. Kao da nije bilo dovoljno strašno što su firme poput Fejsbuka i Gugla od svojih korisnika napravile "staklene ljude" sada saznajemo da američke obaveštajne službe vode digitalni rat protiv Evrope - kritikovao je poslanik FPO Johanes Hibner.

Spoljnopolitički portparol stranke istakao je da je očigledno u romanu Džordža Orvela "1984" opisano stanje postalo realnost u SAD.

- Prema svemu što sada znamo čini se da su SAD pokrenule rat protiv osnova njihovih navodnih evropskih saveznika. Sistematsko prisluškivanje parlamenata, premijera i evropskih pregovaračkih timova prevazilazi sve što je prihvatljivo u civilizovanom svetu - naglasio je on u saopštenju.

Hibner je od austrijske vlade zatražio povlačenje ambasadora Austrije iz SAD, te da osudi najoštrije delovanje američkih službi i zahteva potpuno razjašnjenje delatnosti prisluškivanja u Austriji. On je ukazao da se radi o kršenju međunarodnog prava.

Ranije tokom dana objavljeno je da je ambasador SAD u Beču Vilijem Iko pozvan da, u vezi sa aferom prislukišvanja obaveštajne službe NSA, dođe na razgovore u Ministarstvo inostranih poslova Austrije.

Portal bečkog dnevnika "Esterajh" tvrdi da će američki diplomata sutra u 17 časova morati šefu austrijske diplomatije Mihaelu Špindelegeru da iznese stav u aferi ko prisluškivanja.

Time je Austrija prva zemlja koja je pozvala američkog ambasadora u Ministarstvo na razgovore kako bi razjasnio optužbe vezane za špijunažu od strane američkeobaveštajne službe.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA