Bez panike, nema otrovnica u Vojvodini! (FOTO)

Srpsko herpetološko društvo izdalo je saopštenje u kome tvrdi da nema zmija otrovnica u Vojvodini i da nema razloga za paniku

  • 9

Posle pisanja Telegrafa da su se pojavile zmije otrovnice u Vojvodini , na osnovu dojava građana i fotografija, oglasilo se srpsko herpetološko društvo koje tvrdi da se ne radi o šarkama otrovnicama i da građani ne treba da se plaše zmija.

- Oglašavamo se povodom nedavnih napisa u dnevnim glasilima o „gotovo fatalnim" susretima ljudi sa otrovnim zmijama u SrbijiKao herpetolozi (biolozi koji se bave vodozemcima i gmizavcima) koji su u proseku po deceniju proveli u radu sa otrovnim zmijama u Srbiji i zemljama u okruženju, osećamo se pozvanima da ukažemo na to da u Vojvodini nisu zabeleženi slučajevi otrovnica i da građani ne treba da se plaše - navodi se u saopštenju.

U ovom udruženju tvrde da zmije ne napadaju ljude, jer za to nemaju razloga: suviše smo krupni da bismo mogli biti plen vrsta koje prirodno nastanjuju Evropu.

Nakon pogledanih fotografija, oni tvrde da se ne radi o otrovnim šarkama već o zmijama ribaricama koje podsećaju na svoje otrovnice.

 

- Neke vrste ujedaju, ali jedino u samoodbrani, odnosno kad ne uspeju da pobegnu ili zaplaše napadača izvijanjem tela i šištanjem. Kako biste vi reagovali kad bi vam neko zgazio na kičmu dok se, u sopstvenom dvorištu, izležavate na prepodnevnom suncu, ili se zainatio da vas istera iz bezbedne hladovine u koju ste se povukli na odmor dok ne prođe vrućina? - navodi se dalje.

Zmije otrovnice na području Vojvodine, o kojima smo juče pisali, mogle su da se pronađu jedino na delovima Fruške Gore i to pre 100godina, pa stručnjaci uveravaju da ih nema u okolini Zrenjanina kako su nam građani javili.

(M.Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LastHope

    4. jul 2013 | 18:16

    Jel to udruzenje islo na teren da proveri te zmije il' prica napamet-cime potkrepljuju tu svoju pricu!? Pitam ne raspirujem vatru

  • Соња

    5. jul 2013 | 11:08

    Srpsko herpetološko društvo NIJE SAOPŠTILO DA U VOJVODINI NEMA OTROVNICA. Molim novinare da ubuduće korektno prenose navode koje koriste u svojim tekstovima. dr Sonja Đorđević, predsednik upravnog odbora Srpskog herpetološkog društva „Milutin Radovanović“

  • A Simovic

    5. jul 2013 | 02:22

    Nazalost nije dobro citiran clanak sa sajta herpetoloskog drustva, u Vojvodini ima otrovnica (sarka) na svega tri lokaliteta. Pozdrav svima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA