Snouden traži azil u još 6 zemalja

Veruje se da se bivši agent CIA Edvard Snouden i dalje nalazi u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma, odakle je dosad podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja

  • 6

Na veb-sajtu Vikiliksa se pojavila informacija da je Edvard Snouden podneo zahteve za azil u još šest zemalja, kako bi izbegao krvičnu odgovornost u SAD.

Veruje se da se bivši agent CIA Edvard Snouden još nalazi u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma, odakle je dosad podneo zahteve za azil u više od 20 zemalja, uključujući Venecuelu i Ekvador. Mnoge od tih zemalja su već odbile da mu daju azil, izveštava AP.

Iako američki predsednik Barak Obama javno ne pokazuje da naročito brine oko Snoudenovog kretanja, drama oko leta bolivijskog predsednika Moralesa - čiji je avion bio preusmeren u Beč zbog sumnje da je Snouden u njemu - ukazuje na pritiske iza scene.

Naime, u toku današnjeg dana španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija-Margaljo izjavio je da je Španiji i drugim evropskim zemljama rečeno da se u avionu bolivijskog predsednika Eva Moralesa, koji je ranije ove nedelje prizemljen u Beču, nalazio bivši agent CIA Edvard Snouden koji je u bekstvu.

Šef španske diplomatije nije, međutim, želeo da kaže ko je dao tu informaciju, a njegov komentar je prvo zvanično priznanje jedne evropske države da je incident sa Moralesovim avionon povezan sa aferom Snouden, prenosi BBC.

Avion kojim se Morales u utorak vraćao iz Moskve u La Paz prizemljen je u Austriji gde je proveo 13 sati, pošto mu je bilo zabranjeno da prođe kroz evropski vazdušni prostor zbog sumnje da je Snouden u njemu, mada se kasnije ispostavilo da se on nije nalazo u avionu.

U poruci na Tviteru, Vikiliks ističe kako neće identifikovati nove zemlje kojima je Snouden uputio zahtev za azil zbog mogućeg američkog mešanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA