SLUČAJ SNOUDEN: Rusi razmatraju azil, Ameri traže da se vrati

Najpoznatiji američki begunac biće u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetjevo" u Moskvi, dok ruske vlasti ne donesu odluku o njegovom zahtevu. Sa druge strane, SAD apeluju na Rusiju da deportuje Snoudena

  • 3

Bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije CIA Edvard Snouden ostaće u tranzitnoj zoni moskovskog međunarodnog aerodroma "Šeremetjevo" dok ruske vlasti razmatraju njegov zahtev za azil. U međtuvremenu, SAD su još jednom saopštile da Snouden treba da bude vraćen u domovinu, radi suđenja.

- Dok ne bude odlučeno o svim proceduralnim pitanjima, on će ostati u tranzitnoj zoni aerodroma - rekao je ruski advokat Anatolij Kučerena, koji Snoudenu pomaže da pripremi sve neophodne dokumente.

Advokat je rekao i da je Snouden zadovoljan tretmanom na aerodromu.

- Zadovoljan je kako se zaposleni na aerodromu ophode prema njemu - rekao je Kučerena, koji nije hteo da kaže koje su mere preduzete za Snoudenovu bezbednost na aerodromu.

Kučerena je, takođe, potvrdio da bi procedura dobijanja azila mogla da traje do tri meseca, iako je teoretski moguć i kraći period.

- Trenutno, on želi da ostane u Rusiji. On ima opcije, prijatelje i mnogo onih koji ga podržavaju. Mislim da će sve biti u redu - rekao je ruski advokat, koji je bio među grupom aktivista za ljudska prava koji su se u petak sreli sa Snoudenom na aerodromu, kada je nagovestio da će tražiti azil u Rusiji.

Govor Evdarda Snoudena sa ovog sastanka pročitajte OVDE.

Snouden je podneo zahtev za dobijanje azila predstavniku Federalne migracione službe.

Kučerena je Radiju "Eho Moskve" rekao da je Snouden ispunio upitnik od 15-20 stranica, sa ličnim podacima i razlozima za traženje azila. "Eho Moskve" javlja da je Snouden naveo da se boji mučenja i smrtne kazne u SAD.

Snouden se već skoro mesec dana nalazi na aerodromu "Šeremetjevo", gde je doleteo iz Hongkonga.

BELA KUĆA INSISTIRA NA POVRATKU SNOUDENA RADI SUĐENJA

Američka administracija saopštila je Edvard Snouden treba da bude deportovan i vraćen u SAD kako bi mu se sudilo za optužbe za špijunažu.

- Snouden treba da bude deportovan iz Rusije i vraćen u SAD - rekao je portparol Bele kuće Džejms Karni, ističući da Snouden "nije aktivista za ljudska prava, niti disident":

- On je optužen za distribuciju tajnih informacija.

Itar-Tass je preneo reči portparola administracije predsednika SAD Baraka Obame da vlada Rusije "može da radi sa vlastima SAD običnim kanalima na rešavanju pitanja o deportaciji Snoudena".

 

- Naša pozicija je jasna: postoji pravni osnov za ekstradiciju Snoudena SAD, gde je optužen za ozbiljna krivična dela - rekao je Karni.

Portparol Bele kuće je podsetio na izjave ruskih zvaničnika da ta "situacija ne treba da ima dugoročan uticaj na odnose dve zemlje, koji su veoma važni".

I predstavnik Stejt departmenta Patrik Ventrel rekao je da Vašington želi da se Snouden vrati i bude predat pravosuđu.

- On treba da nađe smelosti da se vrati kući i odgovori na optužbe - rekao je Ventrel, i dodao:

- Želeli bismo da ga vrate, na bazi ranije saradnje po liniji pravosudno-policijskih organa s Rusijom.

Ne želeći ni da komentariše moguće posledice davanja azila Snoudenu po bilateralne odnose dve zemlje, Ventrel je rekao da Stejt department "nema nikakvu potvrdu" da je Snouden predao zahtev za azil u Rusiji.

MAJKROSOFT ŽELI "VIŠE SLOBODE" U ODGOVORIMA SNOUDENU

Korporacija "Majkrosoft" zatražila je od američkog državnog tužioca više slobode u obelodanjivanju toga kako je odgovarala na zahteve nacionalnih bezbednosnih organa za informacije o svojim korisnicima.

Tu molbu korporacija je uputila nedelju dana pošto je britanski dnevni list "Gardijan", pozivajući se na dokumenta dobijena od  Snoudena, javio da je "Majkrosoft" dozvoljavao američkim bezbednosnim agencijama da zaobiđu šifrovanje na elektronskoj pošti "autluk" (Outlook) i presreće ćaskanje na Skajpu.

Najveća svetska softverska kompanija navodi da su postojale "značajne netačnosti" u prošlonedeljnim medijskim izveštajima i tvrdi da ne dozvoljava bilo kojoj vladi direktan i neometan pristup korisničkim i-mejlovima, instant-porukama ili podacima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borko

    16. jul 2013 | 23:00

    Neka Rusi pripaze na Snoudena , I neka otvore dobro oci ... jer to bi lako mogla da bude neka prljava igra zapada..Mozda netko trazi povod za WW lll... ?

  • LastHope

    17. jul 2013 | 08:34

    Ma treba cimati ove Amere!

  • Burduš

    17. jul 2013 | 01:17

    Ko zna!? Mozda je ovaj snouden i nesto sprecio time.. Bar je koliko toliko omeo americke planove ako ne sta vise...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA