Minimalac u Srbiji manji nego u Kini

- Ako se računa BDP po stanovniku, prosečan Kinez je po standardu daleko ispod Amerikanca. Više je na nivou prosečnog Srbina, kaže ekonomista Boško Mijatović

  • 13

Minimalac u Srbiji u ovom trenutku manji je čak i od minimalca u Kini, zemlji koja je poznata po najjeftinijoj radnoj snazi na svetru.

I dok po zakonu srpski radnik mora biti plaćen najmanje 188 evra mesečno, u Kini je najmanja mesečna plata 200 evra.

Ekonimista Boško Mijatović kaže da ako se računa ukupan bruto domaći proizvod, Kina je danas druga ekonomija sveta, odmah posle Američke.

- Međutim, ako se računa BDP po stanovniku, prosečan Kinez i dalje je po standardu daleko ispod prosečnog Amerikanca i više je na nivou prosečnog Srbina - kaže Mijatović.

Prema njegovim rečima, nema mesta podizanju minimalca u Srbiji jer je već sada odnos minimalne i prosečne zarade problematičan.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    24. jul 2013 | 00:33

    Samo vi glasajte za SNS, SPS, URS pa uskoro neće ni biti minimalca...

  • janko

    24. jul 2013 | 00:45

    Voleo bih da neko, bilo ko ovaj komentar malo rasiri da dodje do veceg broja ljudi. Ako izuzmemo primanja u vladi, u opstinama, i policiji, minimalac u Srbiji bi bio ispod petnaest hiljada dinara. Sto je daleko ispod Kineza. Ali na zalost ovo sto sam ja napisao nikome nece biti bitno, i ako jedva sastavljaju kraj sa krajem.

  • romanticni zmaj

    24. jul 2013 | 02:28

    plate su od 12 do 25 hiljada kod privatnika, bez prijave i to je to, kad vidim da se frljaju nerealnim ciframa muka mi je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA