Stižu tradicionalne srpske kuće, projekti će se deliti besplatno!

U katalogu autentičnih srpskih kuća biće između 15 i 20 tipskih projekata za gradnju srpskih kuća iz različitih podneblja, iz svakog regiona po nekoliko - Vojvodine, Šumadije, zapadne i istočne Srbije...

Etno selo

Foto: etnoselo.rs

Ministarstvo građevine i urbanizma raspisaće u naredna dva meseca konkurs za projektna rešenja tradicionalnih srpskih kuća, i nakon odabira najboljih počeće besplatna podela projekata, izjavio je danas član radne grupe za srpske kuće Slavoljub Zakić.

Svi zainteresovani za gradnju srpskih kuća moći će da dobiju besplatan glavni projekat i to je prvi put da će se besplatno deliti glavni projekti – istakao je Zakić.

On je kazao da će žiri odabrati najbolja rešenja i da će onda projektantske kuće uraditi glavne projekte.

Etno selo, kuća, brvnara

Foto: etnoselo.rs

U katalogu autentičnih srpskih kuća, kako je naveo, biće između 15 i 20 tipskih projekata za gradnju srpskih kuća iz različitih podneblja, iz svakog regiona po nekoliko – Vojvodine, Šumadije, zapadne i istočne Srbije…

U udruženju Srpske kuće ranije je rečeno da postoji veliko interesovanje građana za projekte i da će katalog imati projekte za kuće veličine od 50 do 200 metara kvadratnih. Katalog će sadržati projekte za sremsku, planinsku, zlatiborsku, moravsku… i kuće drugih krajeva Srbije, koje su prepoznatljive po tome što se grade od materijala iz neposrednog okruženja.

U udruženju ističu da su estetski kriterijumi i lepota tih kuća nesumnjivi, kao i to da su preci stanovnika tih krajeva veoma kvalitetno gradili te objekte. Stručnjaci kažu da je neobično da su anonimni graditelji poznavali proporcije u graditeljstvu koje su kasnije doneli renesansa, klasicizam i drugi stilovi.

Etno selo, kuća, brvnara

Foto: srbijazatebe.rs

Za razliku od savremenih stilova, tradicionalne kuće srpskog podneblja su vrlo raznolike zbog spajanja istoka i zapada i potpuno su prilagođene klimatskim uslovima određenog kraja Srbije.

Ministar građevine Velimir Ilić ranije je najavio da će izgradnja srpskih kuća koštati između 300 i 400 evra po kvadratu i pozvao opštine da podrže taj projekat tako što će se odreći visokih taksi za građevinsko zemljište, jer bi njihova masovnija izgradnja predstavljala turističku atrakciju.

Takođe, u pojedinim opštinama će se uz pomoć Ministrstva građevine graditi srpske kuće namenjene socijalnom stanovanju.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Etno, Kuća, Ministarstvo građevine i urbanizma, Velimić Ilić
Najnoviji komentari
 • o
  olivera

  Nije mi jasno zasto neko ne predlozi da se obnove vec postojece kuce koje su radjene od zemlje,u Timockom kraju ih zovu ”kovanice”.Imam kucu od drveta i zemlje samo dve sobe i podrum od kamena rado bih joj vratila predjasnji izgled i srusila dogradjeni deo,a na njemu pokusala da izgradim isti stil sa istim materijalom kao i te dve sobe.Neka se to pokusa ,a ne da se rusi i gradi novo.

 • М
  Милорад Кнежевић

  Савршрно,ево мене,ето вас,па да кренемо.

 • D
  Dia Miladin Maricanović

  Ideja je odlična. Treba uključiti Društvo Arhitekata Beograda,Udruženje Srpske kuče i zaštititi Autorske radove Profesora Božidara Petrovića
  Učestvovaču u konkursu.Vrlo je važno da u žiriju budu eminentni pravi
  stručnjaci jer se radi o nacionalnom ponosu.Moravska kuča ima sve estetske kriterijume i proporcije svih stilova u gradjevinarstvu SREČNO !

 • n
  nenad

  dobar dan, dali bi mogao dobiti ,,Katalog autenticnih kuca I planove unutrasnjih prostora , ako imate vise stila kuca bili bi dobro najlepse hvala .

  Nenad Sarmes

 • S
  Shonez

  Svaka čast. Podržavam ideju iz sveg srca. A podrzaću i iz džepa čim budem mogao.

pratite nas na viber-u Pogledajte sve komentare

Vesti

Sport

foto dana

Jetset

video dana

Zanimljivosti

Život & Stil