GARDIJAN: SAD i Britanija će bombardovati Siriju do kraja nedelje!

Napadi će biti izvršeni sa ratnih brodova iz Mediteranskog mora i ne bi trebalo da traju duže od dva dana, a bili bi direktno usmereni prema oblastima u kojima se nalazi uskladišteno hemijsko oružje

  • 11

SAD i Britanija privode kraju izradu plana o pokretanju vojnog udara protiv sirijskog režima do kraja nedelje, preneo je Gardijan, a Vašington post navodi reči neimenovanih zvaničnika Bele kuće da bi "najranije sutra" mogla da bude pokrenuta "vremenski ograničena intervencija".

Vašington i London nemaju ni trunku sumnje da je sirijski režim prošle sedmice u predgrađu Damaska upotrebio hemijski gas od koga je stradalo prema tvrdnjama opozicije nekoliko stotina ljudi, uključujući i decu. Najviši zvaničnici dve zemlje poručili su da za "gnusni čin" mora da odgovara režim sirijskog predsednika Bašara el Asada i da se razmišlja o proporcionalnom odgovoru na hemijski napad.

Obamina administracija će se najverovatnije opredeliti za napade sa ratnih brodova iz Mediteranskog mora koji ne bi trajali duže od dva dana, i bili bi direktno usmereni prema oblastima u kojima se nalazi uskladišteno hemijsko oružje. Svetski mediji su ranije izvestili da je američka mornarica od petka pojačala svoje prisustvo u Mediteranu, gde ima ukupno četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa.

Pored priprema za vojni odgovor protiv Damaska, javnost u SAD i Britaniji nije tako sigurna u opravdanost vojnog poduhvata svojih zemalja.

"Raša tudej" prenosi istraživanje agencije Rojters koje pokazuje da samo devet odsto Amerikanaca podržava što hitniju akciju američke vojske u Siriji, dok 25 odsto smatra da je intervencija potrebna ako SAD budu sigurne da su upotrebljene rakete sa bojevim glavama.

"Gardijan" prenosi istraživanje javnog mnjenja britanskog "Sana", koje pokazuje da se 74 odsto Britanaca protivi razmeštanju vojnika u Siriji, a 50 odsto se protivi izvođenju napada raketama dugog dometa sa ratnih brodova.

Tek 25 odsto ispitanih podržava eventualnu vojnu intervenciju protiv Damaska.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir1

    28. avgust 2013 | 12:44

    Stoke kolonijalisticke!

  • I odozgo Tito

    28. avgust 2013 | 13:15

    Jednom ce neko i tim laznim oslobodiocima koji najpre nahuskaju deo manjina pa posle okupiraju i opljackaju tu zemlju, na rep. Rusi neka cekaju ko kod hitlera i saraduju, tako ce i njima na kraju biti

  • Sinisa

    28. avgust 2013 | 14:09

    Ima li igde u svetu opozicije koju ne finansira Amerika ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA