Nenad Okanović glumac treće večeri "Filmskih susreta" (FOTO)

Popularnom glumcu priznanje je pripalo za ulogu Grofa u rediteljskom ostvarenju Bojana Vuka Kosovčevića "Vir". Okanović izjavio da ga je ova uloga konačno odvojila od "sina Dragana"

  • 4

Glasovima gledalaca Nenad Okanović proglašen je za najboljeg glumca treće večeri festivala glumačkih ostvarenja "Filmski susreti". Priznanje mu je pripalo za ulogu Grofa u rediteljskom ostvarenju Bojana Vuka Kosovčevića "Vir".

Komentarišući ovu ulogu, Okanović je na konferenciji za novinare kazao da je prihvatio, jer je bila sasvim nešto drugo od "sina Dragana", role po kojoj je postao poznat.

- Tražio sam ulogu koja će me odvojiti od "sina Dragana", zato sam odbijao ponude koje su bile takvog tipa. Hteo sam nešto sasvim drugačije i Grof je bio baš to. Kad je Vuk pisao "Vir" rekao je da je tu ulogu namenio meni i prilagodio je mom senzibilitetu. Priznajem, bilo mi je teško da radim na tom liku, jer sam bio angažovan i kao producent. Ubuduće neću prihvatati glavnu i produkcijusku ulogu, jer je to zaista težak posao - kazao je Okanović.

Priznao je da mu je poseban izazov bio to što je glumio sa svojom profesorkom sa akademije.

- Igrao sam sa Mirom Karanović, koja mi je, kao i na akademiji, davala uputstva i pomogla oko mog lika. Ona je svoju ulogu razvalila, za pet minuta sve pokazala i to je bilo za Oskara - istakao je popularni glumac.

Glumačka ekipa "Odumiranja", reditelja Miloša Pušića, tokom svog dela konferencije za novinare objasnila je razloge za nastanak jednog ovakvog filma. Branislav Trifunović, glumac i producent ovog ostvarenja, kazao je da je tema odumiranja srpskog sela nešto o čemu se ne razmišlja i ne govori, što je nedopustivo.

- Pričamo o raznim glupostima a ne o suštini, a to je suština. To je problem ne samo u Srbiji, već u regionu, mnogo sam razmišljao o tome. U filmu nismo osuđivali one koji odlaze niti hvalili one koji ostaju, već smo pitali zašto se to dešava. Snimali smo na Zlatiboru, iako smo nameravali da to učinimo na Povlenu, ali smo tamo imali problema sa lokalnom samoupravom pa smo se preselili. Radili smo u autentičnom ambijentu, sa ljudima koje je dirnula emocija sadržana u filmu. Zbog toga je i premijera bila baš tamo. Te ljude nismo mogli da prevarimo i oni su to prepoznali, zato tamo više nismo gosti nego smo i mi domaći - kazao je Trifunović.

Emir Hadžihafizbegović priznao je da ga je ovaj film "uzeo na prvu".

- Film treba da otvara probleme i popravlja ljude, a "Odumiranje" je ispunilo oba ova zadatka. Bavi se potragom za smislom, dilemom gde nastaviti život. Međutim, provincija nije geografski nego duhovni pojam. Smesti papka u Pariz, ostaje papak. Tolstoj je najveća dela napisao u Jasnoj Poljani, gde su bile četiri kuće i ništa drugo. Tamo sam sreo sjajne ljude, sudario se sa emocijama i iskonskom potrebom za komunikacijom i to me je osvojilo - rekao je glumac.

Večeras na programu "Filmskih susreta" su "Falsifikator" Gorana Markovića, "Ljubav dolazi kasnije" Hadži Aleksandra Đurovića i "Gde je Nađa" grupe reditelja.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bsbs

    29. avgust 2013 | 16:08

    Rijetko antipatican i los glumac.

  • Izujedse me komarci

    29. avgust 2013 | 18:34

    Okanovic je teska seljacina

  • Lara

    29. avgust 2013 | 22:30

    Neka je i "stranac", čovek je lepo rekao. Glumac je loš. Toliko ima dobrih glumaca, ali nemaju vezu ili ne daju guzu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA