OBAMA SE PREDOMIŠLJA: Dajemo šansu diplomatiji (VIDEO)

- Ako ne budemo reagovali, Asadov režim neće videti nijedan razlog da ponovo ne upotrebi hemijsko oružje. Cilj napada bi bio odvraćanje Asada od korišćenja hemijskog oružja i stavljanje do znanja da svet to neće tolerisati - rekao je predsednik SAD tokom obraćanja naciji

  • 3

Američki predsednik Barak Obama izjavio je, tokom obraćanja naciji iz Bele kuće, da će dati poslednju šansu diplomatiji da bi se izbegao vojni udar na Siriju, ali je istovremeno snažno branio ideju da Sjedinjene Američke Države moraju da odgovore na upotrebu hemijskog oružja, ako diplomatija ne bude dala rezultate.

 

U govoru koji su direktno prenosile sve televizijske kuće, Obama je oprezno pozdravio ruski predlog da vlada sirijskog predsednika Bašara el Asada preda celokupne zalihe hemijskog oružja, dajući do znanja da će odustati od napada ako se to bude i dogodilo.

 

On je ipak istakao da nema garancija da će diplomatija sigurno doneti rezultate i pozvao američku naciju da bude spremna da do udara možda ipak dođe.

 

 

- Ako ne budemo reagovali, Asadov režim neće videti nijedan razlog da ponovo ne upotrebi hemijsko oružje. Cilj napada bi bio odvraćanje Asada od korišćenja hemijskog oružja i stavljanje do znanja da svet to neće tolerisati - rekao je Obama.

 

Međutim, on je dodao da "duboko želi da se dođe do miroljubivog rešenja", pa će SAD zajedno sa svojim međunarodnim partnerima pregovarati sa Rusijom oko rezolucije Ujedinjenih nacija. On je potvrdio da je posetio Kongres i zatražio od kongresmena i senatora iz obe partije da se odloži glasanje o njegovoj rezoluciji kojom je tražio podršku za vazdušne udare u Siriji.

 

Odgovarajući na kritike prema kojima američka javnost ne želi ulazak zemlje u sirijski sukob, Obama je čvrsto naglasio da neće biti upotrebljene kopene trupe SAD.

 

 

- Nećemo voditi dugotrajnu vazdušnu kampanju kao na Kosovu ili u Libiji, kao što to neće biti ni vojna akcija bez kraja kao u Iraku i Avganistanu. Ovo bi bila ciljana akcija da se obezbedi jasan cilj, a to je odvraćanje režima od korišćenja hemijskog oružja i smanjenje njihovih kapaciteta - dodao je američki predsednik.

 

Obama je istakao da SAD "ne mogu biti svetski policajac", ali isto tako i ne mogu da dozvole da se "deca ubijaju gasom".

 

- Verujem da treba da reagujemo i zato je Amerika drugačija i posebna - ocenio je on.

 

Ceo govor predsednika SAD Baraka Obame pogledajte ovde:

 

 

Transkript celog Obaminog govora možete pročitati OVDE.

 

Si-Bi-Es televizija je javila da je Obama u poslednja dva dana promenio sadržaj govora, koji je prvobitno pripremio i da je razlog za to ruska ponuda da Sirija stavi pod kontrolu i uništi svoje zalihe hemijskog oružja.

 

Agencija Asošiejted Pres je ponovila da Obama i dalje nije izneo dokaze koje SAD imaju protiv Asada:

 

- Administracija nije prikazala satelitske snimke na kojima se kaže da se vidi da su sa vladinih pozicija ispaljene rakete i artiljerijska vatra na pobunjenička uporišta van Damaska, kao što nisu dostavljeni transkripti razgovora sirijskih zvaničnika na kojima navodno upozoravaju trupe da pripreme gas-maske i kako da se ponašaju sa istražiteljima UN posle napada.

 

AP kaže i da je Bela kuća odbila da izađe sa objašnjenjem odakle broj od 1.429 nastradalih, uključujući i 400 dece, što je prema agenciji više nego što su saopštile nevladine organizacije, uključujući i Sirijsku opservatoriju za ljudska prava, koja pominje 502 žrtve.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepi

    11. septembar 2013 | 11:54

    Svaka mu cast, laze vise i od moje taste.

  • kiza

    11. septembar 2013 | 12:11

    Svaki Americki predsednik od Busa starijeg pa do Obame za vreme svog mandata zavodili su neku svoju demokratiju. E...pa s...m se ja na tu njihovu demokratiju.

  • beast from the east

    11. septembar 2013 | 12:10

    Ahahahahaha, sad dajes sansu diplomatiji kad si sam? Kakav si ti š*pak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA