Plivanje obavezno za muslimanke, makar u burkiniju

Muslimanske devojčice moći će da učestvuju na časovima plivanja obučene u specijalne kupaće kostime, burkinije, koji pokrivaju celo telo, odlučio je nemački Vrhovni sud

  • 46

Vrhovni sud u Lajpcigu doneo je odluku da se od sada od muslimanskih devojčica može tražiti da učestvuju u zajedničkoj nastavi plivanja sa dečacima u burkiniju. Da bi se zaštitili njihovi verski običaji, kupaći kostim koji pokriva celo telo je prikladno kompromisno rešenje, smatraju sudije u Lajpcigu.

Izgleda kao da su iskombinovani mini-haljina, helanke, bluza dugih rukava i ženska muslimanska marama. Reč je o burkiniju, koji strogo religiozne muslimanke, tokom leta moraju da nose.

Time je svaki deo tela pokriven. Modela ima raznih, u različitim bojama i različitih krojeva, preneo je Dojče vele. Tako je "pronađeno jedno praktično rešenje između državnog i vaspitnog programa sa jedne strane i verskih sloboda, koje garantuje Ustav".

U Nemačkoj, prema službenim podacima, živi između 3,8 i 4,3 miliona muslimana. Njihov udeo u celokupnom broju stanovništva je između 4,6 i 5,2 odsto, što je mnogo više, nego što se do sada smatralo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    13. septembar 2013 | 22:06

    Strasno.. Dodju u tvoju zemlju, jedu tvoj leba, nece da se asimiluju i uklope, jos i svoja ubedjenja i obicaje natuknu, pa moras da gledas i trpis svakakve gluposti!

  • MikiGrobar

    13. septembar 2013 | 23:52

    U australiji kad odu na bazene bukvalno zakupe termin I onda zaposleni oblepljuju stakla kojejakim papirima I krpams da se nists unutra nebi videlo....bolest....a kad im muzevi okrenu ledja je.. se na svakom cosku

  • Perica

    13. septembar 2013 | 21:59

    Kakve veze ima plivanje sa verom?!Bilo cijom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA