Dodik zapretio ukidanjem suda jer mu se ne sviđa presuda!

Dodik je zaključio kako se entitetsko pravosuđe pokazalo nesposobnim da štiti interese Republike Srpske i naroda koji tamo živi, i da bi ga zbog toga trebalo hitno reformisati

  • 19

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se ni do sada nije ustručavao od napada i javnih pritisaka na pravosuđe, u subotu je otišao i korak dalje najavivši kako će ukinuti jedan lokalni sud jer mu se ne sviđa presuda koju je on doneo.

Na Dodikovoj meti do sada su uglavnom bili Sud i Tužiteljstvo BiH pri čemu ih je nazivao nelegalnim i tražio njihovo ukidanje, a u subotu je zapretio ukidanjem Okružnog privrednog suda u Bijeljini koji je ranije ovе nedelje doneo presudu o blokadi računa kompanije "Alumina" iz Zvornika.

Kompaniju je jedna banka iz Litvanije tužila zbog naplate potraživanja po kreditima za finansiranje rada fabrike glinice "Birač" koja deluje u sastavu "Alumine".

- Moja prva reakcija je bila da ukinemo sud u Bijeljini, jer očigledno služi za spekulacije i premestimo ga na neko drugo mesto. Možda se to i desi - kazao je Dodik novinarima na Palama, gde je boravio tokom dana.

Dodik je zaključio kako se entitetsko pravosuđe pokazalo nesposobnim da štiti interese Republike Srpske i naroda koji tamo živi, i da bi ga zbog toga trebalo hitno reformisati.

Sud u Bijeljini presudio je kako je "Alumina" dužna isplatiti litvanskoj "Ukio banci" 78,7 miliona evra po osnovi prispelih kreditnih obaveza.

Litvanska banka je ranije ta sredstva plasirala da bi osigurala rad fabrike glinice "Birač" i koju je 2002. kupila grupa litvanskih investitora. Litvanci su se prošle godine zbog nerentabilnog poslovanja povukli iz upravljanja "Biračem", a fabriku je preuzela vlada RS u pokušaju da je spasi od stečaja.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je kako pokušaj naplate dospelih kredita predstavlja "udar litvanske mafije" i najavio je kako će entitetska vlada bez obzira na sudsku presudu učiniti sve da "Birač" spasi od propasti.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA