PODGORICA: Učesnici gej parade evakuisani maricama, sukobi policije i huligana! (FOTO) (VIDEO)

Na prvoj podgoričkoj Paradi ponosa bilo oko 100 učesnika. Oko 150 protivnika gej parade pokušali da uđu u deo grada u kojem se održavala. Policija upotrebila pendreke, huligani uzvratili petardama i kamenicama

  • 52

U Podgorici je danas održana Parada ponosa šetnjom oko 100 učesnika, ali su manifestaciju obeležili sukobi policije i huligana u centru glavnog grada Crne Gore, čak i nakon što su se učesnici Prajda razišli.

Učesnici Parade ponosa u Podgorici, njih oko stotinu, evakuisani su policijskim maricama iz centra grada, jer nije mogao drugačije da im se obezbedi siguran izlaz iz zone u kojoj je održana prva gej parada u glavnom gradu Crne Gore.

Širi centar Podgorice pod potpunom je blokadom 2.000 policajaca, a policija je uhapsila na desetine huligana.

Kako prenose podgoričke "Vijesti", oko 10.40 časova bačen je suzavac kod gradilišta hotela "Hilton", dok je grupa huligana uhapšena kod Sahat kule.

Crnogorska policija sukobila se zatim sa oko 150 protivnika gej parade, koji su pokušali da uđu u deo grada u kojem se održava ta manifestacija.

Policija je upotrebila pendreke da bi rasterala protivnike Parade ponosa, a oni su uzvratili petardama i kamenicama. U tim sukobima, prema nezvaničnim informacijama, bilo je više povređenih.

Neredi su, prenose "Vijesti", i u Staroj Varoši, kod restorana "Pod Volat", gde je u sukobu sa oko 500 huligana policija odgovorila suzavcem. On je bačen na još nekoliko lokacija gde su se odvijali sukobi, uključujući i deo grada kod ambasade SAD.

Navodi se i da su huligani lomili izloge na zgradi "Vektre", u Moskovskoj ulici. Sve mobilne jedinice SAJ-a razbijale su grupe huligana u delu grada Preko Morače. Najžešći sukobi su bili kod Trgovinske škole.

Širi deo centra grada bio je blokiran za saobraćaj već od ranih jutarnjih časova, a centar grada nadleće policijski helikopter.

Huligani su polomili prozore i na prostorijama redakcije "Vijesti", ali povređenih nema.

Učesnici parade kretali su se centralnom podgoričkom saobraćajnicom - Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad.

Ispred organizatora Parade ponosa Danijel Kalezić je čestitao priustnima na mirnom okupljanju.

- Uspeli smo! Četvorogodišnji trud se isplatio - izjavio je on.

Predstavnici beogradske Parade ponosa čestitali su crnogorskim kolegama na uspešnoj organizaciji, podsećajući da to njima nije pošlo za rukom nedavno u Beogradu, kada je Vlada Srbije iz bezbedonosnih razloga zabranila održavanje "Prajda". Podrška je stigla i od organizatora zagrebačke Parade ponosa.

"Montenegro prajd" je održan pod sloganom "Crna Gora ponosno", a organizator manifestacije je NVO "Kvir Montenegro".

Podsetimo, uoči Parade ponosa petnaestogodišnji M. V. iz Podgorice završio u Kliničkom centru Crne Gore sa opekotinama kada se zapalila materija koju je pokušao da napravio sa namerom da je aktivira na gej paradi, dok je više osoba sa "molotovljevim koktelima" privedeno jutros kod Autobuske stanice u Podgorici.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultiralo privođenjima i povredama.

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mufljuz

    20. oktobar 2013 | 11:39

    Huligani?Ja bih pre rekao da brane cast Srbske crne gore.

  • proka

    20. oktobar 2013 | 11:46

    I sve to zbog sacice pedera. Drzte se braco crnogorci!

  • sladjana

    20. oktobar 2013 | 11:40

    Danas im policija cuva guzice ... Eeee sto dozivjesmo u kakvoj drzavi mi podizemo djecu. Sramota...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA